Društvena igra o ratu u BiH hit u Americi: "Znaš li ti koliko će pijanih svađa nastati?"

Ne samo da je "Bratstvo i jedinstvo" potpuno objektivno, već je njegov tvorac Tomislav Čipčić išao toliko daleko da je godinu dana proučavao stručnu literaturu kako bi i najsitniji, na oko nevažni detalji bili tačni, navodi sajt "24sata.hr", čiji tekst prenosimo u celosti.

Život

Izvor: 24sata.hr

Nedelja, 22.11.2020.

10:21

Društvena igra o ratu u BiH hit u Americi:
Ilustracija/Foto: depositphoto/ okanakdeniz

Bilo je pet sati popodne kad su nam Srbi, prekjuče u splitskom klubu Cirkus, napali tuzlanske trupe. Umesto da uzvratimo paljbu, mi Bošnjaci odlučili smo da se grupišemo unutar Sarajeva i da čekamo bolje dane. Neizvesnost nas je izjedala. Kad-tad moramo u napad jer ako nas bude previše, od čega ćemo živeti?

Zabrinuto smo gledali u kartu razmišljajući kako nam je prekinut dotok zaliha u grad. I pre nego smo se snašli, nadmoćna srpska vojska već je udarila po Hrvatima u Zapadnom Mostaru. Napali su iz Nevesinja, kuda su došli preko Istočnog Mostara kog su još ranije oteli od nas. Nesrećni Hrvati.

A neko vreme su se baš dobro držali. Jure, odnosno Praljak, izvukao je devetku na kocki pa mu je šteta ublažena, ali isto je pao. Onaj srpski zapovednik Luka Žižić ni slutio nije da mi u ruci čuvamo kartu "Media Coverage" koju ćemo mu baciti kako bi svet putem novinara saznao šta čine i kako bi, u konačnici, došao NATO da ih bombarduje.

"Znaš li ti koliko pijanih svađa će ovde da nastane?", upitao je igrač Ratko Mladić. Mi Bošnjaci samo smo zabrinuto gledali u retke, malene trupe odbačene u dnu ploče pokušavajući ih prizovemo mislima.

Godinu dana proučavao stručnu literaturu

Tako je, otprilike, počela naša partija nove društvene igre "Brotherhood and Unity". Neizmerno nam je žao što vam samo čitanje o njoj neće uspeti da dočara koliko je zarazna, sadržajna, detaljna, ma genijalna. A na dogovoreni okršaj stigli smo puni predrasuda razmišljajući kako nas čeka kontroverzna desničarska partija "Rizika", navodi "24sata.hr".

No, ne samo da je "Bratstvo i jedinstvo" potpuno objektivno, već je njegov tvorac Tomislav Čipčić išao toliko daleko da je godinu dana proučavao stručnu literaturu kako bi i najsitniji, na oko nevažni detalji bili tačni.

"O ratu smo do juče mogli samo da čitamo u knjigama i da gledamo emisije, slušamo tuđe utiske, ali sada možemo da se stavimo u ulogu vojnog zapovednika koji pokušava da pobedi. Bio to Praljak, kasnije Roso, Ratko Mladić ili Halilović, Rasim Delić. Igrač sagledava rat iz perspektive njihovih stožera i sam dolazi do zaključka zašto su Srbi hteli da probiju Posavski koridor i kako je došlo do rata u srednjoj Bosni, ali ne da nam to neko opisuje, nego sami gledamo šta bi mi uradili. Da li bi napali drugog i kada, kako? Da li bi ulazili u saveze? Jesu li Bošnjaci probijali opsadu Sarajeva i ako da - zašto? Na koncu; kako bi rat izgledao da je neko drugačije postupao? Kroz ovu igru ne pitam zašto je do rata došlo, nego kako se odvijao", sažima sve to Tomislav za "24sata.hr".

A kad se rat odvijao, Tomislav je imao tek 17 godina

Sama pravila imaju četrdesetak stranica. Trebalo bi da odvojite dobrih osam sati da ih naučite. Sam Tomislav kaže da je temelje pokupio iz dobro poznatih igara, kombinujući odgovarajuće mehanizme.

Dodaje da je najbolji način za svladavanje pravila gledanje Jutjub klipova. U jednom od njih objašnjava da se ne kaže "Đajce nego Jajce".

"Igra se prodaje u inostranstvu. Iz Amerike je dosta skupa dostava, a Jure je svoju naručio iz Italije i čeka da mu dođe. Već je prodana u preko hiljadu primeraka. Na engleskom je jeziku, a prevod nije u planu", navodi Čipčić, inače programer.

Izdavač je "Compass games", a oni spadaju među tri najveća na planeti.

A kad se rat odvijao, Tomislav je imao tek 17 godina.

"Sećam se, 4. avgust, veče pre pada Knina, sva deca iz mog portuna našli smo na vrhu zgrade u Šibeniku. I igrali smo "Riziko". I to onaj najveći, od osam igrača. Ova mlađa deca su sedela oko nas i gledala, a u pozadini čuješ granate... Nestvarno", kaže Tomislav, koji već sada radi na novoj igri, ali kompjuterskoj. Biće o Drugom svetskom ratu u Severnoj Africi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: