Jelisaveta Karađorđević: "Niko ne bi poželeo tako nešto, to je pravo ropstvo"

Princeza Jelisaveta Karađorđević otkriva da je njena unuka Indija Oksenberg bila nervozna pre ulaska u sudnicu, ali da je posle svega mnogo jača, jer je čoveka koji ju je mučio stigla pravda.

Život

Izvor: B92

Petak, 30.10.2020.

13:17

Jelisaveta Karađorđević:
Foto: EPA/Laurent Gillieron

Kit Ranijer (60) osuđen je na 120 godina zatvora zbog trgovine belim robljem i kriminalnim radnjama kojima je pribegavao prethodnih godina. Kult je na našim prostorima dospeo u žižu javnosti kad se pročulo da je unuka Jelisavete Karađorđević, Indija Oksenberg, bila u istom, a čitavu priču u javnosti ispričala je njena majka Katarina.

Ranijer, koji je izgladnjivao žene neprimerenim dijetama, žigosao ih svojim inicijalima i naređivao im da imaju intimne odnose sa njim, osuđen je za brojna zlodela. Na izricanju presude rekao je da nije odgovoran za sve što mu se pripisuje, te da "ništa loše nije uradio".

Njeno kraljevsko visočanstvo Jelisaveta Karađorđević kaže da su svi u porodici srećni, te da je čovek koji je mučio njenu unuku pravedno osuđen.

"To je velika stvar ne samo za našu porodicu, već za sve koji su bili u kandžama tog kulta. Jako smo zadovoljne presudom, to je toliko dugo - 120 godina i odranije ima 60 godina. To je neverovatno, veliki uspeh za pravdu. Mislim da je sud bio razočaran i nije mogao više da ga trpi", kroz osmeh kaže princeza Jelisaveta i otkriva kako je Indija reagovala nakon presude:

"Oduševljena je! Pisala mi je pet minuta pre nego što je ušla u sudnicu, mislim da je tada bila jako nervozna, ali je u sudnici vrlo lepo pričala i sve rekla što joj je bilo na duši. Danas se već vratila u Kaliforniju. Mislim da će sada biti mnogo jača osoba, čak primećujem da joj je glas dublji i ozbiljniji, a ranije je zvučala kao dete".
Foto: GettyImages, Charley Gallay / Stringer
Princeza ne krije ponos zbog postupka svoje ćerke Katarine koja se u sve ovo upustila da spase svoje naslednicu, ali i hrabrosti unuke da se suoči sa Ranijerom. Jelisaveta se nada će ovo biti lekcija mnogim drugim ljudima da paze u šta se upuštaju i kome veruju.

"Nadam se da će ovo biti velika pomoć za druge ljude koji nisu sigurni da li hoće da budu deo nekog kulta. Posle ovoga niko ne bi poželeo tako nešto, to je pravo ropstvo!", iskrena je princeza Jelisaveta Karađorđević za "Blic", koja dodaje da je i njena ćerka Katarina veoma emotivno doživela kraj borbe sa Kitom:

"Bila je veoma nervozna, ali posle presude naravno presrećna. Čule smo se pet puta od tog trenutka, i kad mi je rekla da je dobro spavala, znala sam da to znači da je njihova borba napokon gotova".

U nedavnoj ispovesti Oksenbergova je poručila da nema reči kojima bi se zahvalila svima koji su je izvukli iz kandži ove sekte.

"Bilo je mnogo hrabrih i izvanrednih ljudi, uključujući moju majku Katarinu, koji su pomogli da se razotkrije kult NXIVM. Želim da zahvalim ljudima koji su mi ukazivali na sve loše stvari koje sam proživljavala, ali i onima koji su izabrali hrabru borbu da ih sruše. U svetu postoji previše ljudi i ovakvih grupa, i što više informacija možemo deliti, to više možemo pomoći drugima da izbegnu nasilne ljude i ovakve grupe. Ako mogu da pomognem jednoj osobi, to će mi biti najveća nagrada kada podelim svoju priču, koliko god bila zastrašujuća...", poručila je tada Indija, koja je u više navrata isticala da očekuje doživotnu robiju za Ranijera.
Foto: GettyImages, Drew Angerer / Staff
Žigosali su me i terali na intimne odnose

Indija je u javnosti ispričala detalje mučenja, koja je ponovila pred sudom.

"Imala sam dve žene koje su me držale za ruke i stopala kako se ne bih zgrčila", rekla je Indija.

Tamo je držana, a zatim žigosana inicijalima Kita Ranijera, vođe sada zloglasnog NXIVM (Nekseuma), koji su njujorški tužioci opisali kao kult.

"Sećam se mirisa spaljenog mesa. Sećam se da sam plakala, ali ne zbog bola. Već zbog toga što nisam imala izbora da kažem ne".

U to vreme, Indiji i ostalim ženama rečeno je da je brend "simbol elemenata". Do tog trenutka, nakon pet godina indoktrinacije NXIVM-om, koji se nazivao organizacijom samopomoći, Indija je izgubila sposobnost samostalnog razmišljanja. Indija je takođe prvi put iznela zastrašujuće detalje o tome kako su je namamili, isprali mozak, ucenili i terali na intimne odnose sa Ranijerom.

"Jedna od mojih prvih komandi bila je zavođenje Kita. Rečeno mi je da je to zadatak da se osećam manje ranjivo", navela je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: