Hram Svetog Save otvorio vrata: "Bio sam u mnogim državama, ali ovako nešto lepo nisam video" FOTO

Hram Svetog Save na Vračaru danas je, na praznik Svete Petke, otvorio vrata za posetice, a na platou ispred hrama u kome je pre nekoliko dana završen velelepni mozaik, danas pre podne nije vladala velika gužva.

Život

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.10.2020.

13:43

Hram Svetog Save otvorio vrata:
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Vernici i građani su po obilasku Hrama podelili impresije o mozaiku koji se prostire na površini oko 15.000 kvadratnih metara, sadrži više od 50 miliona komadića, po čemu je Hram jedinstven u pravoslavnom svetu, uz komentare o tome kako moćno i prelepo izgleda, kako je unutrašnji deo Hrama jedinstven u Evropi, te da ga treba posetiti.

"Nisam očekivala da će tako moćno da izgleda, oduševljena sam. Došla sam samo to da vidim i mislim da je to neverovatno za naše podneblje. Treba da budemo srećni što imamo nešto ovako", utisak je jedne Beograđanke.

Stariji posetilac kaže ostao je nem pred novim izgledom unutrašnjosti Hrama, naglašavajući da to svako treba da vidi.
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ
"Prekrasno, nemam reči da kažem. Bio sam u mnogim državama, ali ovako nešto lepo nisam video", rekao je on.

Fenomenalno, prelepo, grandiozno, bile su reči posetilaca koje je ekipa Tanjuga zatekla ispred Hrama.

"Najlepši Hram na svetu", rekla je jedna starija gospođa koja često posećuje Hram, a drugi posetilac da treba održavati tradiciju i pokloniti se veri.
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ
"Tako ćemo uspeti da u zajedništvu ostvarimo nacionalne ciljeve", smatra on, ali i ostali posetioci koji su pristizali imali su slične impresije, ističući da takvu lepotu nisu nikada ranije videli.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas praznuje dan Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesne i siromašne, a posetiocima je omogućen ulazak u Hram večeras do 20 časova. U Hramu se inače nastavljaju radovi na uređenju, a 29. oktobra, kako je najavljeno, obići će ga i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Svi koji su došli u Hram danas oko 10 sati nosili su maske, a i distanca se uglavnom poštovala, bududći da u tim trenucima nije bilo gužve, niti redova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: