- Vesti -

Mirčeta Vujičić ispraćen na poslednji počinak: Glumio sa Milenom Dravić i Ričardom Bartonom

Mirčeta Vujičić, drvoseča koji se ostvario u 11 filmskih uloga, preminuo je u 83. godini.

Izvor: B92, Varoske
Podeli
Ilustracija, depositphotos/Kzenon
Ilustracija, depositphotos/Kzenon

U rodnoj Pravoševi na Zlataru danas je sahranjen Mirčeta Vujičić, drvoseča sa 11 filmskih uloga. I pored talenta i primamljivih ponuda iz sveta filma, ostao je da živi u rodnom selu, gde je formirao porodicu.

U mladosti Mirčeta je punih pet godina stajao pred filmskim kamerama, publici se poklanjao na festivalima u Puli i Nišu i živeo kao u bajci, u društvu Milene Dravić, Nede Arnerić, Olivere Marković, Ljube Tadića, Dragomira Bojanića Gidre i drugih velikana filma sa prostora bivše Jugoslavije. A onda je 1973. nakon devet igranih filmova, odlučio da sve prekine, vrati se u rodno selo i u šumama zavičaja sve do penzije obara stabla smrče, pišu Varoške.

"Kako i pored toliko snimljenih filmova u svojoj 36. godini života nisam imao dana radnog staža, odlučim da se vratim u zavičaj, gde su me čekali supruga Ljubinka i sinovi, i potražim stalni posao. Igrao sam nakon toga u još dva filma, ali kako nije mogao da mi više pravda odsustvovanja s posla tadašnji šef Šumske sekcije mi je postavio uslov "film ili testera", pričao je pre za Varoške pre nekoliko godina Mirčeta, u svom domu na Zlataru, i dodao:

"Ja sam odabrao ovo drugo i nisam se pokajao. Pošto sam imao svega osam razreda, u Dunav filmu su mi predlagali da o njihovom trošku nastavim školovanje i nakon akademije odem u profesionalce, ali nisam pristao jer mi se nije pod starost išlo u školu."

Pred filmske kamere Mirčeta Vujičić stao je prvi put 1968. godine i to sasvim slučajno. U selu Pravoševa, koje je tada bilo još bez struje, Staša Borisavljević i njen suprug Fedor Škubonja snimali su film "Nizvodno od sunca", film o životu ljudi iz zlatarskog kraja. Kako im se jedan glumac razboleo, Mirčeti su ponudili epizodnu ulogu Međa Bakića, koju je on zahvaljujući svojoj otresitosti i bistrini odigrao bez traume i ponavljanja. Nakon premijere, u Pravoševu su počele da pristižu ponude i drugih režisera i da se ređaju uloge i filmovi "Biciklisti", "Miris poljskog cveća", "Bombaši", "Klavirštimer", "Smrt paora Đurice", "Skerco", "Sudbine", "Zbogom ostaj, bunkeru na reci"...

U filmu "Sutjeska", u ime proletera lično je predao raport Ričardu Bartonu, koji je igrao Tita, dok je u filmu Puriše Đorđevića "Kros kontri" igrao glavnu mušku ulogu, a partnerka mu je bila Milena Dravić.

Od bavljenja glumom Mirčeta nije, kako tvrdi, imao previše materijalne koristi. Skromnu imovinu stekao je radeći kao drvoseča u šumama Zlatara, a pored „državnog“ posla, bavio se i stočarstvom i proizvodnjom belog mrsa.

"Najveće pare od glume zaradio sam u filmu Kros kontri. Ja kao običan seljak, naturščik, za ulogu sam dobio tri hiljade dinara, a Milena Dravić, vrstan profesionalac, četiri hiljade. Možda sam mogao dobiti i više, ali nisam tražio jer je i ovaj iznos za mene bio fenomenalan. U Šumskoj bih, kada prebacim normu, dobijao osam stotina dinara, najviše hiljadu mesečno", pričao je Mirčeta.

Život u planini, u harmoniji sa prirodom, Mirčeti je pomogao da pobedi tugu za sinom koji je umro u 33. godini života, kao i tugu i samoću kada je ostao udovac. Kako bi kraj sebe imao druga u starosti, pre desetak godina oženio se Slavenkom iz Kokinog Broda.

Preminuo je pre nekoliko dana u njenom stanu kraj Zlatarskog jezera, gde se prošle zime spustio s planine, da bi, kako je govorio, "bio bliže lekarima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu