- Vesti -

Odlična vest za beloglave supove na Pešteru FOTO

U Specijalnom rezervatu prirode "Peštersko polje" u Sjenici napravljeno je veliko hranilište za beloglave supove, na koje je od februara ove godine izneto preko 20 tona animalnog otpada. Ovo hranilište jedno je od najsavremenijih na Balkanu i za kratko vreme napravljene su velike uštede u reciklaži stočnog otpada.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: Rina
Foto: Rina

Pešterski kraj bogat je stokom i dok nije izgrađeno hranilište, javljao se veliki problem, jer stočari nisu imali kuda sa uginulim životinjama.

"Mahom su završavale na divljim, nesanitarnim deponijama. Sada mi uginulu stoku transportujemo na hranilište i na taj način beloglavi supovi imaju obezbeđenu hranu, što je naročito važno tokom zimskog perioda kada je mogućnost da se prehrane u prirodi dosta smanjena."

Foto: Rina
Foto: Rina

"Benefiti od ovog hranilišta su izuzetno veliki i značajni kako za stočare, tako i za beloglave supove, ali i za lokalnu samopuravu", izjavio je za Rinu Milorad Babić, čuvar zaštićenog područja.

Na teritorji opštine Sjenica trenuno se nalazi između 200 i 250 parova beloglavih supova, što ovu populaciju na ovom području čini izuzetno gustom.

Foto: Rina
Foto: Rina

Ekipa Fondacije za zaštitu ptica posetila je Specijalni rezervat prirode "Peštersko polje" i hranilište, a sa upravnikom je dogovorena buduća saradnja na monitornigu beloglavog supa.

"Ovo je odličan primer i za druge opštine koje imaju problema sa reciklažom stočnog otpada. U Srbiji se godišnje generiše 273.000 tona stočnog otpada od čega manje od 20 odsto završi u spalionicama, dok ostala količina 'nestane' na divljim, nelegalnim i neuređenim deponijama i nedostupna je supovima. Možda deo rešenja za čistiju Srbiju mogu da budu 'čistači prirode' - beloglavi supovi?", navode u Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica.

strana 1 od 119 idi na stranu