- Vesti -

Sonda Nasa uzela uzorak sa asteroida Benu

Svemirska letelica Nasa dodirnula je površinu asteroida Benu i sakupila uzorak stene koja potiče iz početaka našeg Sunčevog sistema.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: depositphoto/Shad.off
Ilustracija/Foto: depositphoto/Shad.off

Mehanička ruka sonde Oziris-reks, duga 3,35 metara, uzela je šaku kamenja u blizini severnog pola asteroida, prenosi Rojters.

Benu, koji se nalazi više od 100 miliona kilometara od Zemlje i čije se teo u obliku žira formiralo u početku solarnog sistema, mogao bi da da odgovore o početku života na Zemlji.

Operacija u trajanju od 16 sekundi zahtevala je visoku preciznost, a uspešno je obavljena na udaljenosti od čak 330 miliona kilometara od Zemlje.

"Sve je prošlo savršeno. Večeras smo ispisali istoriju", rekao je nekoliko minuta nakon kontakta šef misije Dante Loreta.

Sonda će tokom dana poslati slike kolekcije uzoraka, kako bi naučnici utvrdili koliko je materijala prikupljeno i da li je potreban još jedan pokušaj prikupljanja uzoraka.

Ako se utvrdi da je misija bila uspešna, sonda će krenuti nazad ka Zemlji, a njen dolazak se očekuje 2023. godine.

Sonda duga šest metara kružila je oko Benua od kraja 2018. godine kako bi se pripremila za ovu vrlo složenu operaciju.

Prošle godine Japan je uspeo svojom sondom Hajabusa 2 da prikupi malu količinu prašine s drugog asteroida Rajugua i putuje nazad ka Zemlji.

strana 1 od 119 idi na stranu