Treš muzika gospodari internetom: "Nekad turbofolk, danas trep folk"

"Koju muziku slušaš" jedno je od glavnih pitanja pri upoznavanju. Odgovor na to u doba raznih muzičkih platformi može da bude - ono što je u trendingu.

Život

Izvor: B92

Petak, 16.10.2020.

19:03

Treš muzika gospodari internetom:
Foto: depositphotos/maxoidos

Poznati srpski pevači i pevačice imaju na desetine miliona pregleda na Jutjubu. Kakav je kvalitet muzike koji danas oblikuje omladinu?

"Pokaži mi svoju plejlistu da se bolje upoznamo", "Pogledaj na Jutjubu listu trending pesama po zemljama i upoznaćeš narod te države", neki su od komentara na popularnim muzičkim servisima. Iako ima na milione pregleda, današnja muzika se komentariše kao "treš" ili đubre.

"Treš ima pravo da postoji i treš je uvek postojao, nekada je to bio turbofolk kod nas, danas je to uglavnom taj trep folk, on ima pravo da postoji pod uslovom da nije jedini izbor", rekao je za Prvu TV Žarko Cvejić, muzikolog i profesor na FMK.

A zašto je uprkos svemu, taj tip muzike popularan?

"Zato što to preovlađuje u masovnim medijima, na televiziji naročito, u nekoj eri i na radiju i po broju klikova na Jutjubu i ostalim medijima, međutim izbor je tu. Ako je reč o mlađoj deci, onda tu mi roditelji i vaspitači i dalje možemo i treba da se uključimo, ne da bismo im nametnuli vlastite muzičke ukuse, jer to može da bude kontraproduktivno, nego da bismo im ponudili raznovrsnost", kaže Cvejić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: