Beograđanka u hramu Šaolin: Pet meseci karantina, pisanje doktorata i kung-fu VIDEO

Marta Nešković, doktorand na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, koja je provela nekoliko meseci u čuvenom hramu, govorila je o svom nesvakidašnjem iskustvu, ali i o dragocenom vremenu provedenom sa monasima.

Život

Izvor: B92

Petak, 16.10.2020.

12:52

Beograđanka u hramu Šaolin: Pet meseci karantina, pisanje doktorata i kung-fu VIDEO
Foto: Printscreen TV Prva

"Ideja o hramu Šaolin i izučavanju čan budizma kod mene postoji još otkad sam bila mala. Bio mi je san da učim borilačke veštine i da odem u Kinu", o svom iskustvu pričala je Marta Nešković uključivši se u "Jutro" na TV Prva.

Prema njenim rečima, Šaolin je manastir koji organizuje programe kung-fua za strane đake koji žele u hramu da provedu od jednog dana pa do više godina.

"Obaveze koje smo imali su treninzi četiri sata dnevno, pre i posle podne po dva sata. Ustajala sam u pola pet ili pet, ponekad išla da posmatram jutarnje molitve, zatim sledi manastirski doručak pa trening, a između ubacim odlazak na planinu, trčanje i čas kineskog. Posle podne trening, a uveče pisanje teze, potpuno ispunjen dan", naglašava doktorantkinja.

Marta kaže da je Šaolin komplikovano i višeslojno mesto.

"Kada dođete kao turista, vidite hiljade ljudi u obilasku. Ako želite da saznate nešto o tradicionalnoj kulturi, morate pre svega da znate jezik, jer u hramu retko ko govori neki jezik sem kineskog. Da biste se upoznali sa monasima potrebno je da provedete duži period tamo. Meni je to posebno bilo omogućeno za vreme kovida 19, jer smo bili u karantinu. Pet meseci smo bili potpuno zatvoreni u manastiru, što je meni odgovaralo za pisanje teze, jer sam jasno mogla da vidim kako izgleda manastirski život i kako se monasi ponašaju kad nema turističkog pritiska", kaže Marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: