Unuka princeze Jelisavete Karađorđević iznela nove detalje o sekti "Opadala mi je kosa od gladi"

Nakon što je iznela u javnost svoju priču kako je bila u raljama seks-kulta, unuka princeze Jelisavete Karađorđević ne prestaje da bude glavna tema svetskih medija.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2020.

17:35

Unuka princeze Jelisavete Karađorđević iznela nove detalje o sekti
Getty/Charley Gallay / Stringer

Sve je počelo tako što su njih dve, 2001. godine, bile na seminaru organizacije pod nazivom NXIVM. Pomislile su da će to pomoći u izgradnji karijere Indije, koja je tek počela da razvija kompaniju, ali nisu ni sanjale da je u stvari tajno, elitno "sestrinstvo" koje je regrutovalo druge žene kao "robove", piše "Pipl" (People).

Sada je Indija Oksenberg otkrila nove detalje svog traumatičnog iskustva koje su dodatno šokirale javnost, a koje je kroz dokumentarac "Seduced: Inside the NXIVM Cult " još jednom "proživela".

"Prva komanda koju sam dobila bila je ta da moram da zavedem Kita. Mnogi se pitaju kako je moguće da mi se to dogodilo. Ipak, to se ne događa odmah, već vas malo po malo indoktrinišu", objasnila je Indija. Kit Ranijeri je bio vođa kulta.

Ako ne uspe u svojim zadacima, Indija se suočava sa kaznom koju joj je diktirala Alison Mak, glumica poznata iz filma“Smallville” i najpoznatija članica sada već ozloglašenog kulta Nxivm.

Indija je već tada duboko bila indoktrinirana kultom, u kome je u tom trenutku bila 5 godina, a Mak joj je rekla da je žele u tajnoj grupi DOS (za latinsku frazu Dominus Obsequious Sororia, prevedeno u okvir "Gospodar nad robom").

"Tako sam joj na kraju pružila zalog. U stvarnosti je bilo kao da sam predala ključeve svoje duše i tela, da ih zauvek zaključam u zatvor", objašnjava Indija.

Ona je tada živela sa Makovom u Njujorku, gde je bilo sedište grupe, a morala je da joj kuva i čisti, a na kraju se izgladnjivala u skladu sa njenim zahtevima.

"Rekla je da dnevno ne mogu da unosim više od 500 kalorija", kaže Indija.

Jesi li spremna da zovemo FBI?

Majka Indije Oksenberg, Katarina. Foto: GettyImages/Drew Angerer
"Nisam to želela da doživljavam kao zlostavljanje. Osećam stid i sramotu zbog onoga što se dogodilo, ali imam i oprost za sebe. Žene koje dožive ovu vrstu zlostavljanja rade neobične stvari u mislima kako bi bile u redu s tim", istakla je ona.

Katarina Oksenberg, Indijina mama, izašla je u javnost sa svojom borbom da spase ćerku 2017. godine - i oglasila je alarm za Ranijerija i njegov kult.

Prikupila je gomilu dokumentacije, a 2018. se sastala sa tužiocima kako bi podelila svoja saznanja, što je pomoglo u istrazi protiv njega i dovelo do hapšenja u martu 2018. Proglašen je krivim, a biće osuđen 27. oktobra i suočen sa doživotnim zatvorom.

Indija je još bila toliko indoktrinirana organizacijom kojoj se pridružila sa 19 godina da je, kada ju je FBI ispitivao 2018. godine, nakon Ranijerovog hapšenja, porekla da se bilo šta negativno dogodilo u okviru kulta.

Indija je i dalje verovala onome što joj je on rekao. Da je DOS, na koji se Oksenbergova obavezala, bio jedini put ka potpunom prosvetljenju; da su inicijali koji su grubo utisnuti u njen karlični region bili latinični simbol za elemente; da je njena ekstremna dijeta, zbog koje joj je opadala kosa i zaustavljena menstruacija, bila neophodno sredstvo za dokazivanje njene snage i samokontrole.

"To je ono u šta sam verovala", objasnila je kasnije Indija. Nakon što je Alison Mak uhapšena, Indija je čak pristala da uzme Alisinu imovinu i stavi je u skladište. Nekoliko njenih predmeta - nakit, dnevnik i kutija fleš-diskova - izgledalo je previše lično da bi se bacilo u skladište. Tako je Indija stvari stavila u torbu i držala ih kod sebe.

"Kad sam čula šta je na tim diskovima, nisam mogla da dođem sebi i počela sam da uviđam šta je kult", istakla je.

Ubrzo nakon otkrića, Indija je počela da vrišti za svojom majkom.

"Kada je čula Ranijerija kako govori sve te gnusne stvari koje je on radio i priznaje sve laži i obmane, bio je to jako moćan trenutak za Indiju. Samo sam je pitala - jesi li spremna da zovemo FBI? Odmah mi je rekla - da!" rekla je Katarina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: