Bili su prvi "na borbenoj liniji" protiv virusa, ali danas neće slaviti svoj dan

Ovogodišnji Međunarodni dan starijih osoba potpuno je drugačiji u odnosu na sve prethodne zbog pandemije koja je zahvatila ceo svet.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 01.10.2020.

11:57

Bili su prvi
Foto: depositphotos/lisafx

Kod nas u Srbiji, tokom vanrednog stanja u trajanju od 53 dana, primenjivane su mere kojima je, između ostalog, ograničena sloboda kretanja, a najteže je bilo starijim osobama. Bez obzira na 35 dana, koliko su bili zatvoreni, naše bake, deke, majke, očevi... bili su izuzetno disciplinovani, posvećeni, trudili se da svojim ponašanjem doprinesu opštoj borbi protiv virusa, i stoički se nosili sa nedostacima koji su njih i sve nas zadesili, budući da se prvi put susrećemo sa nevoljom ovih razmera.

Najviše su bile pogođene osobe sa blagim kognitivnim poremećajima i osobe sa demencijom, jer nisu smele da izlaze da šetaju, što je narušilo njihovu rutinu i dodatno pogoršalo zdravstveno stanje, stoji u saopštenju udruženja Amity.

U posebno teškoj situaciji bile su starije osobe koje žive same, naročito one koje imaju potrebu za tuđom negom i pomoći. Usluge socijalne zaštite u lokalnim zajednicama (pomoć u kući i dnevni boravci) bile su ili obustavljene ili su usluge pružane uz znatna ograničenja, a pružanje zdravstvenih usluga bilo je redukovano i ograničeno na urgentna stanja. Zbog opšte zabrane kretanja, bilo je otežano pružanje pomoći i podrške starijim osobama u obavljanju svakodnevnih aktivnosti od članova njihovih porodica i neformalnih negovatelja. U domovima su bile restriktivne mere na snazi (zabrana poseta više od šest meseci, zabrana dostavljanja sezonskog voća korisnicima, zabrana novih prijema u dom).
Foto: depositphotos/Lighthunter
"Stariji koji žive od novčane socijalne pomoći ili sa niskim penzijama otišli su u još dublje siromaštvo, jer nisu mogli da rade da bi popravili svoj materijalni status, niti su mogli da idu da sami kupuju najjeftinije namirnice, pa su neki i gladovali. Podrška starijim osobama koji su beskućnici potpuno je izostala."

Na lokalnom nivou, krizni štabovi su procenjivali potrebe pojedinih kategorija stanovništva bez mogućnosti uključivanja predstavnika ranjivih grupa. Zbog toga su izostale ciljane i rodno odgovorne mere usmerene na zadovoljavanje svakodnevnih životnih potreba ranjivih grupa, uključujući i starije osobe. Svi ovi navedeni nedostaci, kako kažu u udruženju, mogu i treba da predstave podstrek da se uspostave šabloni na osnovu naučenih lekcija, koje treba da usmerimo na podizanje svesti o posebnim potrebama pojedinih kategorija, posebno pojedinih kategorija starijih ljudi, kako bi spremnije reagovali u vremenu sadašnje i u slučaju budućih pandemija, jer bez obzira na godine starosti, svako lјudsko biće treba da ima priliku da svoj potencijal ispuni i živi u dostojanstvu i jednakosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: