Gotovo tri decenije bez Tome Zdravkovića: "Boem je onaj koji ume i da zapeva i da zaplače" VIDEO

Njegova popularnost ne jenjava ni tri decenije nakon njegove smrti. Jednog od najvećih boema pamtićemo po muzici i duhu koji se oseća svaki put kad neko zapeva njegovu pesmu.

Život

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2020.

15:36

Gotovo tri decenije bez Tome Zdravkovića:
Foto: Printskrin/TV Prva

Danas se obeležava 29 godina od smrti legendarnog Tome Zdravkovića.

Toma je, osim što je ispevao neke od najlepših ljubavnih pesama, bio boem, kockar, čovek koji je jednostavno voleo život.

Smatrao je da je njegova veza s muzikom mnogo ozbiljnija nego što misle kolege i publika.

"Vrlo me smešno jednom nešto pitao Miroslav Ilić. Sedimo on i ja sami u Šumatovcu i on me pita: 'Dado, šta ćeš da radiš ako ovo jednom prestane?' Bilo mi je mnogo čudno: zašto da prestane? Šta ima to da prođe? Jer, ja ništa drugo ne umem i ne znam da radim - sem muzike. Od nje živim i za nju živim", rekao je svojevremeno Zdravković. Iako je bio sklon kockanju, Toma je rekao da se nikada ne kocka da bi dobio.

"Kockam se zato što je vreme relativno, i što me interesuje ono neobjašnjivo u ljudskoj prirodi. Ljudi se kockaju u ratovima, u politici, u investicijama... Taj odnos sa kockom je bitan, jer jedino tako možeš da upoznaš sebe i druge", govorio je Toma o svom poroku.

Prigovarali su mu da suviše pije, a on im je govorio da uvek može više.

"Prigovaraju mi da suviše filozofiram, ja kažem da me ne slušaju. Nekih se jutara sećamo, ali neke večeri nikada nećemo moći da zaboravimo", rekao je naš najveći boem.

Danas se na Centralnom groblju u Beogradu obeležava 29 godina od smrti legendarnog pevača, a pored njegove večne kuće okupili su se brojni pevači i brat Novica Zdravković, koji je se setio dana kada je njegov brat sahranjen.

"Moj brat nije bio porodičan čovek, ali je verovatno to bio put kojim je morao da ide. Kad se približim grobu kroz glavu mi prvo prođe njegova sahrana, jer to se tada videlo i nikada više, da je takva kiša padala. Doletela je jedna ptica, stala je na grani iznad samog groba i do kraja sahrane je bila tu. Onda je odletela i kada smo krenuli sa groblja kiša je odjednom prestala", rekao je Novica za "Blic".

A kako danas Tomine kolege govore o njemu, i kako razumeju reč "boem", pogledajte u prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: