Građevinu su podigli komunisti, a liči na leteći tanjir: O betonskom zdanju niko ne vodi računa

Monumentalno betonsko zdanje nalik na leteći tanjir, podignuto u slavu Bugarske komunističke partije na planini Buzludža u centralnoj Bugarskoj, prepušteno je zubu vremena i polako se urušava jer o njemu više niko ne vodi brigu.

Život

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 30.09.2020.

13:32

Građevinu su podigli komunisti, a liči na leteći tanjir: O betonskom zdanju niko ne vodi računa
Ilustracija/Foto: depositphoto/anton_chalakov

Ovo zdanje koje je podignuto 1981. godine u stilu brutalističke arhitekture, danas pokušava da sačuva grupa restauratora iz pet evropskih zemalja.

Evropski stručnjaci prvo su počeli sa restauracijom jednog od najvećih mozaika u Evropi koji krasi ovo monumentalno zdanje, dok istovremeno vlasti u Sofiji nikako da donesu odluku šta nameravaju da urade sa ovim jedinstvenim spomenikom savremene arhitekture iz epohe komunizma, preneo je Rojters.

Projektom obnove rukovodi mlada arhitekta Dora Ivanova, čija je fondacija dobila sredstva od američke fondacije Geti za izradu plana obnove i konzervacije. Embed from Getty Images "Ne smemo da uništimo sve što je stvarano tokom razdoblja koja nam se ne dopadaju zbog toga što su bila traumatična. Svedočanstva o prošlosti moraju da traju i podsećaju nas na greške koje smo činili tokom istorije", ukazala je Ivanova.

Zdanje na planini Buzludži u centralnoj Bugarskoj oštećeno je i bilo je meta vandala i lopova koji su ga opustošili. Embed from Getty Images Osim toga, svoje tragove ostavili su i brojni ulični umetnici koji su preko mozaika na kojima su Marks i Lenjin slikali svoje grafite.

Ivanova naglašava da bi ovo monumentalno zdanje trebalo da bude renovirano i sačuvano kao relikt jednog traumatičnog perioda bugarske istorije. Embed from Getty Images

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: