Propada rodna kuća Vladislava Petkovića Disa: "Ovo je i od Boga sramota" VIDEO

Kuća slavnog srpskog pesnika Vladislava Petkovića Disa je pred potpunim urušavanjem. Država je prošle godine rodnu kuću slavnog pesnika proglasila za znamenito mesto, ali renoviranje kasni zbog imovinsko-pravnih odnosa naslednika.

Život

Izvor: B92

Utorak, 29.09.2020.

11:28

Propada rodna kuća Vladislava Petkovića Disa:
Foto: Printscreen/ TV Prva

Jedan od najpoznatijih srpskih pesnika danas ima najružniju kuću u Srbiji, i to u rodnom Zablaću, kod Čačka.

Rade Radmilac je prvi komšija. Iako ga zna samo iz knjige, duboko žali za sudbinom slavnog pesnika, ali i njegovog doma.

"Ovo je i od Boga sramota, i od naroda i od svega", smatra Radmilac.

Zbog ruiniranog stanja u kakvom je Disova kuća, meštani su crveneli i pred nobelovcem Peterom Handkeom, koji je pre nekoliko godina došao na manifestaciju "Disovo proleće".

Pitao je gde se nalazi Disova kuća, jer je želeo da je vidi.

"Nas je bilo sramota, bilo nam je neprijatno da ga odvedemo i da vidi u kakvom stanju je kuća, pa smo rekli da je kuća daleko", priznala je meštanka Danka Šušić.

Čačani smatraju da je grad čija biblioteka i škola nosi ime velikog pesnika dužna da spase njegovu kuću od propadanja, ali nerešeni imovinsko-pravni odnosi su zaustavili rekonstrukciju, za koju je grad Čačak izdvojio sredstva.

Pogledajte prilog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: