- Vesti -

Danijela Štajnfeld: "Silovanje je zločin, ali se društvo pravi da ne postoji"

Danijela Štajnfeld je nedavno otkrila da je preživela silovanje, o čemu je svedočila u svom dokumentarnom filmu "Isceli me". Ovaj njen rediteljski debi je izazvao veliko interesovanje, posebno zato što je ona, kako i sama kaže, prva glumica koja je javno govorila o ovom problemu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printscreen/ TV Prva
Foto: Printscreen/ TV Prva

Pročitajte još:


Danijela Štajnfeld uskoro u policiji: Tužilaštvo pokreće istragu protiv "moćnika"

Tužilaštvo pokreće istragu o silovanju glumice iz Srbije? "Nešto se strašno dogodilo noćas"

Glumica filma "Ivkova slava" skupila hrabrost: "Silovao me je moćnik iz ove industrije"

Srpske glumice snažno stale uz zlostavljanu koleginicu: "Danijela, reci ko je, važno je"

Ona se sama pita zbog čega je to tako, a uz to je obrazložila zbog čega nije htela da otkrije ime svog silovatelja.

"Upiranje prsta na jednog čoveka pomerilo bi taj fokus sa moje želje da osvestim problem. Ne bih pravila film da je meni bilo bezbedno da javno govorim. Prva sam glumica u Srbiji koja je o ovome progovorila, međutim: da li sam ja prva kojoj se ovo desilo? Kao što postoji pritisak na meni da kažem ko mi je to uradio kako druge osobe ne bi bile u opasnosti, ja pitam zašto pozorišna i filmska zajednica nikada nije ukazala da postoje takve mogućnosti i zašto kolege i koleginice u dugoj tradiciji srpskog glumišta nikada nisu govorili o tome. Zašto je na meni da sama stvorim bezbednost drugima?", rekla je Danijela u intervjuu.

Pita se i zašto se seksualno maltretiranje odobrava u društvu i ne kažnjava.

"Ako to odobravate, onda će vam, posle uzimanja hemijske olovke, jednom oduzeti ključeve od kola. Po zakonima u Srbiji silovanje je zločin, ali se društvo pravi da ne postoji. Rečenica 'Neću ti ništa' implicira da, ako se ograničim da ti neću ništa, možda ću ti nešto uraditi. Svako može da bude predator nad slabijim samo ako se izjasni 'neću ti ništa'", rekla je glumica, prenosi "Blic".

U jednom delu filma čuje se i njen razgovor sa silovateljem.

"Htela sam da publika čuje razmišljanje o obrazloženje silovatelja. Ne samo nada mnom nego i nad drugim ljudma, to je obrazloženje zašto neko to može da radi i zašto uzima sebi za pravo da to radi. Da je njegova izjava bila suvše lična, ne bih je stavila u film", rekla je ona.

O sebi je rekla i da se konačno zacelila.

"Sada sam sasvim dobro, iskreno ne bih mogla da pričam sa vama niti da se pojavim u Srbiji na projekciju filma na Paliću da nisam sve raščistila sa sobom. Da nisam zaceljena, ja bih još bila polomljena, plakala bih i ne bih mogla da govorim na ovu temu", priznaje Danijela.

Danijela je u intervjuu rekla i da je spremna da danas ponovo voli.

"Kada sam povratila veru u sebe, vratila se i vera u ljubav", navodi ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 118 idi na stranu