- Vesti -

Uzdrman svet visoke mode: Manekenke optužile šefa moćne agencije za silovanje

Bivši suprug supermodela Linde Evanđeliste optužen je za silovanje nekoliko manekenki dok je rukovodio jednom od najvećih svetskih agencija za modeling, a najmlađa je imala samo 17 godina.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty/China Photos / Stringer
Foto: Getty/China Photos / Stringer

Kare Otis, inače bivša supruga poznatog glumca Mikija Rorka, jedna je od dve žene koje su formalno podnele krivičnu prijavu protiv Džeralda Marija za silovanje. Mari je bio predsednik evropskog ogranka Elit models 25 godina, navodi "Sandej tajms" iz Londona.

Slučaj je prezentovan javnom tužiocu u Parizu, a optužbu je podneo isti advokat koji zastupa i one žene koje su Žan Luka Brunela, šefa agencije za modeling, takođe nedavno optužile za silovanje, a koji je, kako navodi "Njujork post", "povezan sa zloglasnim pedofilom Džefrijem Epstinom".

Za sada, kako prenose strani mediji, nije pokrenut krivični postupak i tužilac je mogao da odluči da ne pokrene potpunu istragu po krivičnim prijavama podnetim sudu, primetio je britanski list.

Optuženi Mari je žestoko negirao tvrdnje dve žene.

"Ne bi bilo prikladno da u ovom trenutku komentarišem navode o pokretanju sudskog postupka protiv mene, osim što želim jasno da kažem da ih kategorički negiram", rekao je za "UK tajms".

Agencija Elit je predstavljala neke od najpoznatijih svetskih modela, uključujući Sindi Kraford, Žizel Bundšen, Klaudiju Šifer i Naomi Kembel.

Tužioci su razgovarali sa Lisom Brinkvort, novinarkom koja je takođe optužila Marija za seksualno napastvovanje dok je tajno radila priču za BBC 1998. godine i bila zaposlena u njoj, navodi list.

Bivša manekenka Džil Dod (60) tvrdi u zakonskom podnesku da ju je Mari silovao kada je imala 20 godina, nakon što se preselila u Francusku da bi se pridružila agenciji za koju je počela da radi 1980. godine.

Švedski model Eba Karlson, sada 51-godišnji životni trener koji živi u Severnoj Karolini, kaže da je bila "traumatizovana" nakon što ju je Mari seksualno napao dok je 1990. godine bila u Elitu.

Otis, sada 51-godišnjakinja, tvrdi da ju je Mari silovao dok je bila sama u Parizu, na početku karijere. Ona je u Pariz otišla kako bi radila na kampanjama za Kelvin Klajn i Ges, kao i na filmu sa Rurkom "Divlja orhideja". ”

Otis je o ovom postupku nagovestila pre nekoliko dana na Instagramu. Ona je naime napisala da je tokom proteklih meseci marljivo radila sa nekoliko "hrabrih duša da dođe do istine i pravde".

Miki Rurk i Kare Otis/Getty:Kevin Winter / Staff
Miki Rurk i Kare Otis/Getty:Kevin Winter / Staff

"Trebala nam je hrabrost i držanje za ruke", napisala je ona, te se zahvalila svojim, kao ih je nazvala sestrama, "koje su pronašle svoja lavova srca, ratničke noge i stale sa mnom iza kulisa boreći se protiv vrlo mračne sile".

Ona je za "UK tajms" rekla da odbija da ćuti o "nepodnošljivim postupcima muškaraca na vlasti za koje se čini da mogu da prođu nekažnjeno". Za ovo posebno, kako je navela, kao majka dve ćerke od 12 i 13 godina, želi da se izbori i privede ih pravdi.

"Još imamo napasnike u industriji i to mora da se zaustavi. Imam ćerke. Ne želim da da odrastaju misleći da je normalno i nekažnjivo da bilo ko nekoga seksualno uznemirava i napada", rekla je ona, te dodala:

"Želim da kažem drugim žrtvama i preživelima da je meni pomoglo to što pričam o onome što mi se dogodilo. Bilo mi je toliko važno da pronađem svoj glas i trag. Uključivalo je mnogo suza i obrađivanja informacija u glavi i prihvatanja svega što mi se dogodilo".

Agencija Elit models nije komentarisala slučaj. Londonski Tajms piše da je Mari sada predsedavajući pariske agencije za modele pod nazivom "Oui Management", koja je "Postu" prosledila Marijev komentar na ceo slučaj, a koji je, podsetimo, negirao sve optužbe.

strana 1 od 118 idi na stranu