- Vesti -

Advokat Nediljka Farčića za B92.net: "Izuzetno smo zadovoljni oslobađajućom presudom"

Saga koja traje nekoliko godina, a tiče se našeg proslavljenog slikara Petra Omčikusa i njegovih nestalih slika, konačno je danas dobila svoj epilog. Nediljko Farčić, čovek koji je optužen da je utajio 32 Omčikusove slike, oslobođen je svih optužbi, a njegov advokat Jovan Vukčević je za B92.net rekao kako je zadovoljan presudom.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, 2016. godine su nestale 32 slike Petra Omčikusa, čuvenog umetnika i člana SANU, a osoba na koju je sumnjalo bio je njegov dugogodišnji prijatelj, Nediljko Farčić, kome je navodno Omčikus poverio ove slike na čuvanje.

Međutim, nikakvih dokaza nema za takve navode, a danas je doneta oslobađajuća presuda, pa je tako Nediljko Farčić oslobođen svih optužbi. Takođe, sud je utvrdio i da šest Omčikusovih slika, koje su 2016. nađene kod Farčića, pripadaju njemu i njegovoj porodici.

U pitanju je prvostepena presuda, na koju tužilaštvo ima pravo žalbe, a Farčićev advokat Jovan Vukčević je za B92.net rekao kako su njegov klijent i on zadovoljni presudom.

"Mi smo izuzetno zadovoljni efikasnošću i zakonitošću suda. Sa druge strane, ono čime nismo bili zadovoljni tokom postupka jeste sporost u radu tužilaštva i nepotrebno trajanje postupka, za koji smatramo da je mogao ranije da se završi sa istim ishodom", rekao je Vukčević za naš portal.

Uprkos tome što su zadovoljni presudom, ipak ostaje žal za izgubljenim slikama.

"Najveći žal je, upravo, za tim da je fondacija Petra Omčikusa i njegove supruge, Kosare Bokšan, u potpunosti preuzeta od strane ljudi koji su izolovali pokojnog Omčikusa od gospodina Farčića, i sada 180 slika naših najvećih umetnika Omčikusa i Bokšan više i nisu u fondaciji", istakao je Vukčević.

Kako on kaže, umesto da ostanu pokolenjima, ne može im se ući u trag, što je, najveća posledica svih ovih nemilih događaja.

strana 1 od 118 idi na stranu