- Vesti -

Pacov odlikovan zlatnom medaljom: Ljudima potrebno četiri dana, njemu samo 20 minuta

Mužjak afričkog džinovskog torbarskog pacova po imenu Magava dobitnik je posebnog priznanja zahvaljujući svojoj uspešnosti u otkrivanju nagaznih mina.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: depositphotos/Pakhnyushchyy
Ilustracija/Foto: depositphotos/Pakhnyushchyy

Kako navodi BBC, specijalno obučeni Magava je u svojoj dosadašnjoj "karijeri" otkrio 39 nagaznih mina i 28 neeksplodiranih komada municije u Kambodži, zbog čega mu je jedna veterinarska dobrotvorna organizacija iz Velike Britanije dodelila zlatnu medalju.

Magava je prvi pacov među 30 životinja koje su, zahvaljujući radu u raznim specijalnim službama, dobile tu medalju.

Sedam godina stari Magava dugačak je 70 centimetara i težak 1,2 kilograma, što mu omogućava da se kreće preko nagaznih mina ne aktivirajući ih, a minsko polje veličine teniskog terena u stanju je da pretraži za samo dvadeset minuta, dok bi čoveku sa minskim detektorom za to trebalo između jednog i četiri dana.

Magava je godinu dana obučavan u jednoj belgijskoj organizaciji sa sedištem u Tanzaniji, koja pacove obučava da nanjuše jedno hemijsko jedinjenje u eksplozivnom punjenju nagaznih mina, kao i tuberkulozu.

Procenjuje se da u Kambodži ima oko šest miliona nagaznih mina, većinom postavljenih u doba građanskog rata tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

strana 1 od 118 idi na stranu