"Mi dosta toga ne znamo o Beogradu, a živimo ovde"; Gimnazijalci promovišu kulturu glavnog grada

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ugostio je danas u Starom dvoru učenike XIV beogradske gimnazije, koji su kreirali sajt posvećen promociji glavnog grada i koji su šest meseci istraživali njegove manje poznate lokacije kulturno-umetničkog nasleđa.

Život

Izvor: B92

Sreda, 23.09.2020.

15:20

Ilustracija/Foto: depositphotos/elenathewise

Beogradski gimnazijalci koji učestvuju u Danima evropske baštine 2020 "Nasleđe i obrazovanje", od decembra prošle godine do juna ove godine istraživali su 28 objekata i ambijentalnih celina u prestonici. Obuhvatili su pet tematskih celina, srednjovekovni, osmanski, jevrejski, kraljevski i socijalistički Beograd.

Radojičić je izrazio zadovoljstvo što su mladi ljudi posvećeni realizaciji jedne takve ideje i skretanju pažnje na nešto o čemu se mnogo ne zna, što, naglašava, doprinosi turizmu grada Beograda.

"I na ovaj način naši građani i turisti će moći da vide sadržaje na koji su učenici skrenuli pažnju. Verujem da će oni nastaviti da rade na ovom projektu, jer je važno da mladi svoje ideje realizuju, a tako ćemo razvijati i Beograd", rekao je Radojičić novinarima.

Gimnazijalce očekuje obilazak Starog dvora i upoznavanje sa njegovom istorijom, a učenice četvrtog razreda XIV beogradske gimnazije Sofija Jovanović i Maša Pepesković kažu da sajt beotura.edukacija21.com, u čijem kreiranju učestvuju, za njih predstavlja otkrivanje delova Beograda koji nisu toliko zastupljeni u društvu.

"Mi dosta toga ne znamo o Beogradu, a živimo ovde. Svako od nas zaslužuje, posebno mladi, da sazna neke stvari koje nisu toliko zastupljene. Dosta mi se dopalo društvo i zajedno stvaramo nove ideje", poručila je Sofija. Sofija, koja je i koordinator tima za socijalistički Beograd, izdvaja Jevrejski istorijski muzej kao mesto koje nije dovoljno promovisano i ističe da je zanimljivo upoznavati drugu kulturu u glavnom gradu, o čemu bi, dodaje, trebalo više da se priča.

Maša Pepesković, koordinator grupe za kraljevski Beograd, navodi da mnogi Beograđani ne znaju dosta toga o glavnom gradu, te da je to velika greška. U toku je postavljanje aplikacije koja ima ulogu da dodatno građanima i posetiocima približi istoriju prestonice, a Maša ističe njen značaj.

"Ima divnih istorija, divnih prilika za istraživanje i mislim da su sajt i aplikacija koja uskoro izlazi jedinstveni u tom prikazivanju, jer nisu samo suvoparne informacije", rekla je Maša.

Profesorka likovne kulture i autorka i jedna od koordinatorki projekta Lidija Županić Šuica istakla je za Tanjug da posebnu vrednost projekta "beotura" čine lične priče Beograđana koje nisu dovoljno poznate javnosti.

"To je nešto što je vrlo važno i za Beograd i za istoriju Beograda", navela je profesorka Šuica. Ceo sajt beotura.edukacija21.com uređuju učenici i preveden je na engleski jezik. Šuica naglašava da učenici učestvuju u administraciji sajta, fotografiji, dizajnu, softerskom inženjeringu, te da se uskoro očekuje uvođenje aplikacije, koja bi trebalo dodatno da približi glavni grad sugrađanima i turistima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: