Albanski istoričar protiv albanske istorije: "Car Dušan i car Lazar - skandalozno"

Istoričar i pisac Jusuf Budžovi izjavio je da je istorija Kosova i Albanije u udžbenicima skandalozna, govoreći o navodnom uticaju neistina srpskih istoričara na istoriju Albanije, piše Gazeta Ekspres.

Život

Izvor: Kosovo online

Nedelja, 20.09.2020.

09:35

Albanski istoričar protiv albanske istorije:
Foto: depositphotos/rorem

Budžovi je, gostujući u programu RTV Dukađini, optužio Kosovo i Albaniju za umetanje navodnih "istorijskih laži" u udžbenike.

"Danas je veoma veliki problem jer je albanska istoriografija prihvatila ovo pitanje, ovu njihovu laž. Govorim o institucionalnoj istoriji i istoriji Kosova, a svuda se kaže car Dušan, car Lazar, srednjovekovna srpska kraljevina i uključili su to u udžbenike", rekao je Budžovi.

"Ova laž se nastavlja, i sada je to uključeno u istografiju Kosova i Albanije, u udžbenike i to je vrlo skandalozno i prodaje se ova srpska laž kao istorijska istina, a nije istina", naveo je u svom gostovanju sinoć.

On je okrivio Akademiju nauka Kosova i Akademiju nauka Albanije, rekavši da ih "političke privilegije" navode da ćute pred, kako je rekao, istorijskom štetom.

"Insistirao sam, ali stalno sam nailazio na protivljenje, jer postoje dva ili tri takva razloga: istoričari koji danas vode Akademiju nauka u Albaniji i na Kosovu, institucionalno govorim, uglavnom su ideološkog mentaliteta", naveo je Budžovi, dodavši da bi udžbenike trebalo prepraviti.

Budžovi je zatražio zajednički naučni stav akademija Kosova i Albanije gde bi se rešavale ove teme i prihvatale činjenice za koje, kako navodi, "istorija zna".

Budžovi je otkrio činjenice i studije o tim tvrdnjama u svojoj najnovijoj knjizi "Dardanija - antika, srednji vek" koja će uskoro biti objavljena na engleskom jeziku, piše Gazeta Ekspres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

290 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: