Na hiljade mrtvih ptica: Nije uzrok 5G mreža, ali šta jeste? VIDEO

Biolozi u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko upalili su alarm nakon što je prijavljen pronalazak hiljada mrtvih ptica pevačica. Koji su uzroci njihovog uginuća, šta za floru i faunu znače požari, da li su ptice otporne na prirodne katastrofe i kakva je situacija u Srbiji?

Život

Izvor: B92

Petak, 18.09.2020.

11:30

Na hiljade mrtvih ptica: Nije uzrok 5G mreža, ali šta jeste? VIDEO
Foto: depositphotos/bolina

"Te ptice koje su pronađene moraju prvo otići na neke analize, na osnovu čega će se utvrditi uzrok smrti. Naučnici su utvrdili da su ptice bile iznemogle, da su padale i žive", rekao je za Jutro Prve TV Stevan Knežević iz Društva za zaštitu i pročavanje ptica Srbije.

Evidentno je da u SAD bukte požari, a da su ptice selice skrenule sa svog puta. S obzirom na to da moraju da slete svaka dva-tri dana, verovatno su sletale negde gde nemaju dovoljno hrane.

"Ono što smo i mi videli prema slikama koje su stizale iz tog dela sveta, jeste da su to u pitanju ptice koje se hrane insektima. Nema univerzalne visine na kojoj ptice lete. Neke ptice i ne idu visoko, nekih par stotina metara nadmorske visine", kaže Knežević.

Ukoliko se ovakav negativan uticaj ljudi na planetu nastavi, stvari ne izgledaju dobro, smatra Svetlana Stevović, naučni savetnik Inovativnog centra Mašinskog fakulteta.

"Definitivno požari vrlo negativno utiču na celi živi svet. Potrebno je da se dobro razmisli o tome kako da se broj požara smanji, i šta čovek može da uradi", rekla je ona.

Kako kaže, pre svega, povećanje globalnog zagrevanja je krivac. Tamo gde dolazi do ekstremnih situacija, uglavnom su prisutne velike suše i minimalna vlažnost.

"Srbija sada ima nešto manje požara, ali se učestalost požara na planeti uvećava. Uzrok globalnog zagrevanja, nedostatak vlažnosti, uzrokuje požare i to dovodi do katastrofalnih posledica po čitavu životnu sredinu", objašnjava Stevovićeva.

Podsetimo, ranije su se pomori ptica dovodili u vezu sa 5G mrežom, mada to nijednog trenutka nije dokazano. Sada je priča otišla u potpuno drugom smeru - čovekova nemarnost može skupo da košta prirodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: