Ukinuta zabrana prodaje duvana usred mera protiv koronavirusa

Himalajsko kraljevstvo Butan, poznato po tome što je usvojilo koncept "bruto nacionalne sreće" i nije dozvoljavalo televiziju sve do 1999. godine, sada je donelo neobičnu odluku da ukine zabranu prodaje duvana zbog pandemije koronavirusa.

Život

Izvor: Alo

Petak, 18.09.2020.

10:12

Ukinuta zabrana prodaje duvana usred mera protiv koronavirusa
Ilustracija/Foto: depositphoto/devteev

Odluka je stupila na snagu iako se pušenje smatra grehom u ovoj većinski budističkoj zemlji, gde je zakon o kontroli duvana prvi put donesen još 1729. godine, a veruje se i da je sama biljka izrasla iz krvi demona.

Zemlja sa oko 750.000 stanovnika zabranila je prodaju, proizvodnju i distribuciju duvana 2010. godine, ali je pušačima dozvolila uvoz ograničenih količina duvanskih proizvoda za ličnu upotrebu, nakon što plate pozamašne carine i poreze - što je uticalo na vrlo uspešan razvoj crnog tržišta cigareta koje su se preko granice švercovale iz susedne Indije.

Pojedinac je mogao da uveze do 800 cigareta, 150 cigara ili 750 grama ostalih duvanskih proizvoda svakog meseca, ali nakon što plate 100 procenata poreza na promet indijskih proizvoda, plus 100 procenata carine za uvoz iz trećih zemalja.

Kada je Butan ranije ove godine zbog pandemije zatvorio svoju 700km dugu granicu s Indijom – u trenutku kada je Indija imala više od tri miliona potvrđenih slučajeva, a Butan manje od 200 - cena švercovanog duvana na ulici je učetvorostručena zbog dodatno otežanog ulaska krijumčara u zemlju.

Neki su se nastavili krijumčarenje, a pre mesec dana, u pograničnom gradu Phuentsholing, za radnike koji su prenosili robu iz Indije je utvrđeno da su pozitivni na korona virus.

To je odmah podstaklo na preispitivanje zvaničnog stava i premijera Butana Lotaya Tsheringa, kvalifikovanog doktora koji i dalje leči pacijente tokom vikenda. Njegova je administracija po hitnom postupku donela odluku o ukidanju desetogodišnje zabrane prodaje duvana, kako bi se smanjila tražnja za švercovanim cigaretama i, u teoriji, smanjio rizik od prekogranične zaraze.

"Neophodan proizvod"

Odluka omogućava pušačima da kupuju duvanske proizvode u privremenim državnim bescarinskim prodajnim objektima i dodaje duvanske proizvode na listu osnovnih neophodnih proizvoda dostupnih u slučaju zaključavanja zemlje zbog pandemije.

Vlada je dalje istakla da bi je sprečavanje nabavke od onih koji su ovisni o pušenju moglo dovesti do značajnog rasta napetosti u domaćinstvima. U jednoj ‘duty-free’ radnji u glavnom gradu Thimphu, menadžer dnevno prima oko 1.000 poziva i radi od 8 ujutro do ponoći kako bi izašli u susret rastućim porudžbinama.

"Primamo toliko očajnih poziva, da nemamo vremena ni za jelo," izjavio je menadžer agenciji AFP.

Cene cigareta u ovim državnim radnjama su, i sa porezima i carinama od 100%, i dalje više nego duplo jeftinije od cigareta na crnom tržištu.

A gde su tu naši pušači…

Za razliku od pušača u Kraljevini Butan, nabavka cigareta u našim krajevima je odavno u potpunosti legalizovana i prilagođena potrebama i ukusima uživaoca duvana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: