- Vesti -

Diskriminacija među decom u školi: Problem koji je i dalje aktuelan VIDEO

Osnovno i srednje obrazovanje su u Srbiji besplatni, i barem u teoriji, dostupni svima. Ali tu jednakost prestaje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: printscreen/Prva TV
Foto: printscreen/Prva TV

Rasprostranjenim siromaštvom pogođena su i deca, koja se već u školskim klupama susreću sa socio-ekonomskim raslojavanjem, koje često dovodi do diskriminacije, pa čak i do nasilja među vršnjacima.

"Potpuno je normalno da će dete, kad krene u školu, da prođe kroz to. To je prilika za roditelje da decu nauče pravim vrednostima. Da iskoriste to kao način da pokažu šta je to biti zavidan", rekla je za 150 minuta Prve TV Nikolina Milisavljević, dečji psiholog i psihoterapeut.

Kako je objasnila, kroz objašnjavanje toga šta je potreba, želja, zašto je dobro pomoći drugima, deca formiraju vrednosti. Samim tim, prestaju da se bave time da li je nešto skupo ili nije.

Skupi i prepoznatljivi brendovi postali su deo svakodnevnog odrastanja, a često su i povod za diskriminaciju ili nasilje.

"Bilo koja vrsta diskriminacije i pogrdnih reči negativno će uticati na dete i na njegovo samopouzdanje. Roditelji bi trebalo da svoju decu uče da je to ružno, da tu drugu osobu možemo da povredimo", dodala je Milisavljevićeva.

strana 1 od 118 idi na stranu