- Vesti -

Burno u studiju: Zna li svet čiji su manastiri na Kosovu i Metohiji, a čiji je Miloš Obilić? VIDEO

Manastiri iz perioda Nemanjića nisu srpski nego albanski. To tvrdi istoričar Bedri Muhandri u tekstu koji je izašao u prištinskom listu "Koha Ditore". Šta je cilj takvih tekstova?

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Printscreen/ TV Prva
Foto: Printscreen/ TV Prva

Dr Radivoj Radić, profesor na Filozofskom fakultetu i šef Odseka za Vizantologiju smatra da iznete teze nemaju nikakvo uporište u činjenicama. Smatra da do kasnog Srednjeg veka nema Albanaca na tim prostorima, te da su tada živeli na prostoru današnje Albanije. U Srednjem veku ih nema na teritoriji Kosova i Metohije, smatra Radić.

"Ovakve priče su potpuno besmislene", naveo je Radić.

Postoje povelje i popisi u kojima se govori o stanovništvu Kosova i Metohije, te postoje i manastiri koji su najčešće nastajali gde nije bilo drugih svetinja i to su nedvosmislene činjenice, smatra Radić.

Prota Stojadin Pavlović, direktor patrijaršijske upravne kancelarije , smatra da je ovaj tekst direktan poziv da se SPC iseli sa Kosova i Metohije, jer su glavni nacionalni stožari upravo tamo, i kada njih ne bi bilo, sve drugo bi bilo nedovoljno da se sačuva Kosovo i Metohija. Slaže se sa saopštenjem eparhije raško-prizrenske u kom se navodi da je pomenutii tekst u prištinskom listu čista propaganda.

"Ta propaganda traje već godinama i ovo je sigurno eho neuspelog pokušaja otimanja pravoslavnih hramova i manastira u Crnoj Gori", smatra Pavlović, navodeći da je ovo je "pokušaj okupacije".

Prof Nedžmedin Spahiu sa Fakulteta političkih nauka u Prištini rekao da je da je on u Titovo vreme učio da je Miloš Obilić albanski heroj, i da je pitao još tada, kada je čuo da srpska deca uče da je Obilić srpski junak, pitao nastavnika zašto albanska deca uče da je Obilić albanac.

Smatra da su srpska i albanska istoriografija sagrađene na različitim mitovima koje nisu tačne i zalaže se srpska i albanska deca uče nekoliko različitih istorija pa da sami procene šta je više verovatno.

"Moramo kritički gledati na ovo", smatra Spahiu.

Pogledajte prilog.

strana 1 od 118 idi na stranu