- Vesti -

MUP se oglasio povodom slučaja Tanje Savić: "Obaveza saglasnosti oba roditelja ne postoji"

Nakon što su danas otkriveni dodatni detalji o slučaju pevačice Tanje Savić, čiju je decu njen suprug odveo u Australiju bez njene pisane saglasnosti, oglasio se i MUP Srbije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije obaveštava javnost da su maloletni sinovi Tanje Savić, stari deset i osam godina, zajedno sa ocem napustili teritoriju Republike Srbije 16. aprila 2020. godine i tom prilikom su na Aerodromu "Nikola Tesla" koristili australijske pasoše, potvrđuju iz MUP-a.

Imajući u vidu da nisu koristili putne isprave Republike Srbije, za maloletna lica koja su strani državljani ne postoji obaveza posedovanja saglasnosti roditelja prilikom prelaska državne granice.

Ukoliko maloletni državljanin Republike Srbije do navršene 16. godine putuje sa jednim od roditelja, obaveza posedovanja overene saglasnosti drugog roditelja ne postoji, ali saglasnost za maloletno lice može tražiti država u koju putuju, navode iz MUP-a.

Takođe, Zakon o graničnoj kontroli u članu 54. propisuje da maloletni državljanin Republike Srbije do navršene 16. godine života, kada putuje sam ili u pratnji drugog lica koje mu nije roditelj ili zakonski zastupnik, mora da poseduje overenu saglasnost oba roditelja, ako zajednički vrše roditeljsko pravo, ili zakonskog zastupnika.

strana 1 od 123 idi na stranu