Prava ekološka katastrofa, snimci pokazali izlivanje 1.000 tona nafte

Korali koji vekovima žive na obodu Mauricijusa ugroženi su naftom prolivenom iz olupine japanskog tankera, kažu naučnici.

Život

Izvor: Tanjug

Petak, 14.08.2020.

10:25

Prava ekološka katastrofa, snimci pokazali izlivanje 1.000 tona nafte
Foto: EPA/MAXAR TECHNOLOGIES / HANDOUT

Na satelitskim snimcima vidi se 1.000 tona izlivene nafte koja se širi severno duž obale sa mesta izlivanja u tirkiznim vodama morskog parka Blu bej, prenosi Rojters.

Naučnici tvrde da šteta prourokovana izlivanjem može decenijama da utiče na Mauricijus i njegovu ekonomiju, zavisnu od turizma.

"Ovo izlivanje nafte dogodilo se u jednom od najosetljivijih područja Mauricijusa, ako ne i najosetljivijem", rekao je okeanograf i inženjer zaštite životne sredine Vasen Kaupaimuto sa ostrva, gde je nadgledao katastrofu.
Foto: EPA/MAXAR TECHNOLOGIES / HANDOUT
Prema njegovim rečima, biće potrebne decenije da se oporavimo od ove štete, a neki od grebena se možda nikada neće oporaviti.

Nafta dolazi sa japanskog broda MV Vakašio, koji se 25. jula nasukao na greben. Još nije jasno zašto je brod plovio tako blizu obale.
Foto: EPA/ Etat-major des Armées / HANDOUT
Otprilike nedelju dana kasnije nafta je počela da curi. Međutim, protok je zaustavljen, kažu vlasti, nakon što su ispumpali preostalu naftu sa broda.

Vlasnik broda Nagašiki Šiping rekao je da će se suočiti sa svojom odgovornošću i proceniti nadoknadu za katastrofu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: