- Vesti -

Otkriće arheologa kod Gornjeg Milanovca: Pronađeni ostaci srednjovekovne crkve

Na obroncima Ostrvice prilikom arheoloških istraživanja otkriveni su ostaci srednjovekovne crkve.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

U pitanju je jednobrodna crkva sa polukružnom apsidom, približnih dimenzija 11,5 h 6,5 m. Započeto je čišćenje južnog zida i oltarskog prostora. U sloju šuta je pronađeno dosta fragmenata fresaka kojima je crkva bila živopisana.

Oko nje je formirana nekropola koja svedoči o kontinuiranom sahranjivanju.

Pokretni arheološki materijal se poklapa sa istorijskim podacima o korišćenju tvrđave i njenog podgrađa u XIV-XV veku. Ostrvica je bila jedno od prirodno najbolje zaštićenih utvrđenja. Verovatno je bila uključena u sistem odbrane severne srpske granice još od vremena Stefana Nemanje.

Foto: RINA
Foto: RINA

Blizina komunikacija i rudarskog centra, i jaki bedemi grada, doprineli su razvoju civilnog naselja u njegovom podnožju.

Rudnički kraj i Ostrvicu zauzeli su Turci 1458. godine i njihova vojna posada je odmah smeštena u tvrđavu. Sudbina crkve koja je pratila život hrišćanskog stanovništva ovog kraja biće razrešena u nastavku istraživanja. Istraživanja se obavljaju na imanju porodice Vujić.

Finansirana su sredstvima Ministarstva kulture. Arheološku ekipu, koja već dvanaestu godinu istražuje na Rudniku, čine dr Dejan Radičević, Ana Cicović, Jelena Marjanović i Mirko Vranić.

strana 1 od 123 idi na stranu