Violinista visok preko dva metra sada krasi prestonicu ovog instrumenta FOTO

Iako je koronavirus otkazao najveću smotru violine u Srbiji, Saborske zastave će ipak biti podignute u selu Pranjani. Ovo malo mesto podno Suvobora prošle godine okupilo je čak 50.000 ljudi, a u znaku violine je mnogo toga i ove godine.

Život

Izvor: RINA

Subota, 08.08.2020.

11:20

Violinista visok preko dva metra sada krasi prestonicu ovog instrumenta FOTO
Foto: RINA

"U centru sela podignuta je letnja pozornica i postament u čast violinistima koji će se ovde svake godine okupljati i deliti megdan. Skulptura je delo akademskog vajara Bojana Grujić, reprezentativca Srbije u vajarstvu, visoka je preko dva ipo metra i izrađena je u drvetu", kazao je predsednik Saborskog odbora Dejan Kovačević.

Inače u subotu 15. avgusta u centru sela oglasiće se violine koje će odsvirati himnu Sabora "svilen konac". Program će biti maksimalno redukovan uz poštovanje svih pravila bezbednosti zbog pandemije virusa.
Foto: RINA
"Na letnjoj pozornici pojaviće se prva violina Srbije Momir Jovanović kao i vrsni umetnik Branko Ristić koji muziciranje na ovom istrumentu predaje na prestižnom univerzitetu u Britaniji. Otpevaće se dve pesme koje su u međuvremenu na izvestan način proglašene himnom u izvođenju Nemanje Kujundžić i Aleksandre Ristanović. Za kraj kratkog dvadesetminutnog programa odigraće se 'kolo na distanci' koje će izvesti kud FRA a zamišljeno je da se igrači tog kud-a drže za odvezan pojas što im daje distance od skoro dva metra" kaže autor Sabora Gvozden Nikolić.

Organizatori kažu da će se ovogodišnje simbolično obeležavanje Sabora održati bez publike a saborašima je poslata poruka "vidimo se naredne godine u punom sastavu".

Inače Sabor violinista Srbije za kratko vreme postao je prepoznatiljva manifestacija koja je okupila preko 50.000 ljudi. Na par kilometara gradi se i aerodrom za male letelice u Galopvićima, pa će posetioci na sledeći Sabor violinista moći stizati i avionom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: