Pionirka u svemu: Ovo će možda biti prva predsednica u invalidskim kolicima FOTO

Svet čeka da Džo Bajden izabere još jednog demokratskog kandidata na predsedničkim izborima 2020. godine. Ako bi taj izbor bila senatorka iz Ilinoisa Temi Dakvort, to ne bi samo značilo da se ova ratna veteranka prvi put našla na listi, nego bi ona bila i prva kandidatkinja koja koristi invalidska kolica.

Život

Izvor: B92

Petak, 07.08.2020.

10:30

Pionirka u svemu: Ovo će možda biti prva predsednica u invalidskim kolicima FOTO
Foto: Getty Images, Scott Olson / Staff

To što je prva u nečemu nije ništa novo za Dakvort. Ona je bila prva Tajlanđanka izabrana za Kongres; prva žena sa invaliditetom izabrana na Kongres; prva žena sa dvostrukom amputiranim udovima u Senatu; i prva senatorka koja je rodila dete dok je bila na funkciji.

Koristi invalidska kolica od 2004. godine nakon što je izgubila noge u vazdušnom napadu Bagdada na službi u američkoj vojsci.

Dakvortova priča o upornosti svakako nadahnjuje svakoga ali njeno prisustvo na ovim izuzetno bitnim izborima za građane Sjedinjenih Američkih država bi potpuno promenilo igru - i to ne samo zato što aktuelni predsednik ima istoriju ruganja osobama sa invaliditetom.

Osobe sa invaliditetom retko se prikazuju u medijima, uprkos činjenici da 15% stanovništva SAD živi sa invaliditetom, a Dakvort umnogome doprinosi većoj vidljivosti ovoj zajednici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: