- Vesti -

Pionirka u svemu: Ovo će možda biti prva predsednica u invalidskim kolicima FOTO

Svet čeka da Džo Bajden izabere još jednog demokratskog kandidata na predsedničkim izborima 2020. godine. Ako bi taj izbor bila senatorka iz Ilinoisa Temi Dakvort, to ne bi samo značilo da se ova ratna veteranka prvi put našla na listi, nego bi ona bila i prva kandidatkinja koja koristi invalidska kolica.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty Images,  Scott Olson / Staff
Foto: Getty Images, Scott Olson / Staff

To što je prva u nečemu nije ništa novo za Dakvort. Ona je bila prva Tajlanđanka izabrana za Kongres; prva žena sa invaliditetom izabrana na Kongres; prva žena sa dvostrukom amputiranim udovima u Senatu; i prva senatorka koja je rodila dete dok je bila na funkciji.

Koristi invalidska kolica od 2004. godine nakon što je izgubila noge u vazdušnom napadu Bagdada na službi u američkoj vojsci.

Dakvortova priča o upornosti svakako nadahnjuje svakoga ali njeno prisustvo na ovim izuzetno bitnim izborima za građane Sjedinjenih Američkih država bi potpuno promenilo igru - i to ne samo zato što aktuelni predsednik ima istoriju ruganja osobama sa invaliditetom.

Osobe sa invaliditetom retko se prikazuju u medijima, uprkos činjenici da 15% stanovništva SAD živi sa invaliditetom, a Dakvort umnogome doprinosi većoj vidljivosti ovoj zajednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 123 idi na stranu