Ambasadorke se oprobale u tkanju pirotskog ćilima

U okviru pete Tkačke kolonije u okolini Pirota, koja se održava od 4. do 7. avgusta, ambasadorka Kanade Kati Čaba i supruga američkog ambasadora En Godfri oprobale su se danas na razboju za tkanje.

Život

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 06.08.2020.

16:10

Ambasadorke se oprobale u tkanju pirotskog ćilima
Ilustracija/Foto: depositphoto/Paha_L

Ambasadorkama su u tkanju savetima pomogle vešte tkalje, koje su se iz različitih delova Srbije okupile da podele svoje znanje.

Zbog epidemiološke situacije i poštovanja mera, ovoga puta na koloniji učestvuje manji broj tkalja, ali sve su raspoložene da otkriju svoje male trikove, koje su godinama usavršavale.

Jedna od učesnica kolonije je i supruga američkog ambasadora En Godfri s obzirom da je iz Irske i da se bavi pletenjem, šivenjem i izrađuje prekrivače, vrednuje kulturno nasleđe i rukotvorine žena iz Srbije.

Ručni rad iz Srbije i čuveni pirotski ćilim ostavili su snažan utisak i na ambasadorku Čaba.

"Ovo su jedinstveni ručni radovi koji svedoče o bogatom kulturnom nasleđu jedne zemlje. Budući da je moja zemlja Kanada, zemlja imigranata, još više cenim očuvanje tradicije i rado podržavamo ovakve manifestacije", kazala je ambasadorka.

Predsednica Etno mreže Violeta Jovanović ukazala je da pokroviteljstvo ambasada Kanade i SAD Tkačkim kolonijama govori o pažnji koju ova vrsta sadržaja izaziva u svetu, a posebno u diplomatskim krugovima.

"To govori da naše rukotvorine imaju perspektivu i u turističkom i ekonomskom smislu i zato im je potrebna podrška države da iz zanata sebi obezbede platu kroz plasman rukotvorina kao poslovnih poklona i turističkih proizvoda", navela je Jovanović i dodala da bi dobra osnova za podršku bio zakon o zanatstvu.

Prema njenim rečima, pomoglo bi ukoliko bi se u turističkim mestima otvarale galerije u kojima bi se predstavljali stari zanati i prodavale rukotvorine.

Peta Tkačka kolonija održava se na Staroj planini, u Planinarskom domu Dojkinci, a organizovali su je krovno udruženje proizvođača rukotvorina Etno mreža i Grad Pirot, uz pokroviteljstvo ambasada Kanade i SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: