- Vesti -

"Klinci su bombardovani time": Da li deca u školi treba da uče i o narodnoj muzici? VIDEO

UNESKO je prepoznao vrednost nematerijalne kulturne baštine sa područja Srbije.

Izvor: Prva TV
Podeli
Foto: Printskrin TV Prva
Foto: Printskrin TV Prva

Sada ceo svet zna za slavu i kolo. A, koliko o tim priznatim vrednostima znamo mi? Treba li o narodnoj muzici učiti u školi kao i o klasičnoj, koje su to vrednosti koje su baštinile generacije predaka, šta je od toga deo našeg bića, koje su to elemente prihvatili kompozitori dvadesetog veka i zašto mislimo da je to nastalo nekada davno?

O tome su u "Jutru" na TV Prva govorili Aleksandra Stanković, predsednica Udruženja nastavnika muzičke kulture i prof. dr Dimitrije Golemović, kompozitor i etnomuzikolog.

"Mi decu učimo da je narodna muzika muzika koja nema autora, koju je stvorio narod, koja je nastala ko zna kada, prenosila se sa kolena na koleno, sa oca na sina, gde imamo našeg Mokranjca koji je sakupljao te narodne pesme, zapisivao... Opet imamo narodnjake, etno muziku, to sve znači - narodna muzika. Ali kad kažemo folk, to je određenje za ove današnje narodnjake", rekla je Stanković, koja je dodala da se ona "prava" narodna muzika izučava u školi.

Kaže da deci treba dati izbor, a da oni sami treba da vide šta im se najviše dopada kada je reč o muzici. Navodi da sa đacima u školi analizira i tekstove novokomponovane, folk muzike.

Golemović navodi da je muzika nešto što je sastavni deo čovekovog života, da muzike nema van ljudskog roda i da je čovek smislio muziku, a da se ona vremenom menjala u odnosu na čovekove potrebe.

Pogledajte više u videu:

strana 1 od 123 idi na stranu