Novi dokumenti menjaju pogled na Drugi svetski rat u Vojvodini VIDEO

U Fondu 183 u Arhivu Vojvodine čuvaju se istorijski podaci o stradanjima na području Vojvodine u Drugom svetskom ratu. Ti dokumenti su nastajali 1945. i 1946. godine, po formiranju Komisije za utvđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača u Jugoslaviji, a sadržaj jednog novootkrivenog elaborata mogao bi zauvek da promeni poglede na najstrašnije dane Drugog svetskog rata u bačkoj ravnici.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.07.2020.

19:00

Novi dokumenti menjaju pogled na Drugi svetski rat u Vojvodini VIDEO
Foto: printscreen/Prva TV

Od svog nastanka pa do danas, Novi Sad ne pamti vremena u kojima je ljudski život bio jeftiniji nego u zimu, odnosno u januaru 1942. godine, kada je fašistički okupator sproveo raciju na teritoriji Bačke.

Ubijeno je preko 4.000 ljudi, do sada smo znali da su ubijani Srbi, Jevreji i Romi, a prema poslednjim informacijama, u okviru racije stradali su i mađarski Slovaci.

"Za vreme racije, ovaj elaborat nam govori da je stradalo 207 ljudi, oni su bili žrtve Racije. Neku su izvođeni na streljanje u Kisaču, pa nisu streljani, ali su žrtve bile u Novom Sadu, Bačkom Petrovcu i Kisaču. Značaj ovih žrtava je posebno veliki jer su stradala, između ostalih, i dva deteta od tri i pet godina", rekao je za Prvu TV Andrija Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine.

U ovom novootkrivenom elaboratu, sve je taksativno navedeno.

Mesto ubistva, pol, starost i adresa žrtava. U preko 1700 zapisnika o zločinima postoji i spisak onih koji su ubijali, ali, kako to već nepisano pravilo nalaže, zločinci, gotovo svi, prošli su nekažnjeno.

A postavlja se pitanje zašto su uopšte Slovaci i ubijani kada je Slovačka imala nezavisnu državu tokom rata koja je tesno sarađivala sa Trećim rajhom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: