Oglasila se Dua Lipa: "Svaki put kad objavim nešto o Kosovu nastane haos"

Nakon što je šokirala mnoge u Srbiji, a i širom sveta svojom objavom o "velikoj Albaniji", pevačica Dua Lipa (24) oglasila se na društvenoj mreži Instagram, te poručila da "svi zaslužujemo da budemo ponosni na svoje poreklo".

Život

Izvor: B92

Sreda, 22.07.2020.

10:52

Oglasila se Dua Lipa:
Foto: Getty/John Phillips / Stringer

"Namera mog prethodnog posta nije bila da izazove mržnju. Veoma sam tužna i ljuta što je moja objava pogrešno shvaćena od strane nekih grupa i pojedinaca koji promovišu etničku razdvojenost, nešto što ja strogo odbijam. Svaki put kad objavim nešto o Kosovu, u komentarima nastane haos, čak i ako se radi o lepim stvarima kao što su hrana i muzika, i susrećem se sa snažnim otporom prema autentičnoj albanskoj kulturi", navela je ona, te dodala:

"Svi zaslužujemo da budemo ponosni na svoje poreklo, odakle god da smo. Samo želim da moja zemlja bude predstavljena na kartama i da mogu s ponosom da pričam o svojim albanskim korenima i matičnoj zemlji. Ohrabrujem sve da prihvate svoje nasleđe i da uče i slušaju jedni od drugih. Mir, ljubav i poštovanje prema svima", napisala je britanska pevačica albanskog porekla.
Podsetimo, Dua Lipa je objavila fotografiju "velike Albanije" na društvenim mrežama, kada je od kompanije Apple zatražila da na svoju mapu uvrsti južnu pokrajinu Srbije, Kosovo, kao nezavisnu državu, a koja bi obuhvatala delove današnje Srbije, Grčke, Severne Makedonije i Crne Gore.

Pravi rat od tada na mrežama ne prestaje. Među brojnima koji su reagovali bili su i britanski novinar Sem Strit koji je naveo da dok Novak Đoković miri Balkan, "Dua Lipa iz Londona radi ovako nešto" i profesor političkih nauka i stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu, koji je ovu objavu okarakterisao kao "glupi nacionalizam".

Lipu su podržale i brojne njene koleginice, mešu kojima su "najglasnije" bile Rita Ora. Rita Ora, koja ima 6.7 miliona pratilaca na Tviteru, objavila fotografiju na kojoj piše "Stavite Kosovo na mapu".

Označila je, pritom, kompaniju Apple, ali i sve popularne pevačice albanskog porekla: Bebe Redžu, Avu Maks, Dafinu Zećiri, Eru Ištrefi i Dua Lipu.

Ona je u opisu stavila i kako je za širenje "Ljubavi, mira i jedinstva", a Ava Maks je retvitovala ovu objavu.

Još oštrija bila je Dafina Zećiri, poznatija u svetu muzike samo kao Dafina.
Foto: Getty/Frazer Harrison / Staff
"Apple, mi čekamo... ovo je sramota! Naročito jer je u pitanju američka kompanija, a SAD su priznale nezavisnost Kosova 17. februara 2008. godine. Zašto još uvek nismo na mapi", napisala je Dafina.

A ko je Dua Lipa?

Dua Lipa je poznata po tome što godinama zagovara nezavisnost Kosova, iako se nije tamo rodila. Lipa se rodila u Londonu 1995. godine, kao dete albanskih roditelja iz Srbije, koji su napustili Prištinu devedesetih godina.

Više detalja je otkrila u jednom intervjuu za "The Guardian" u kojem je objasnila da je njena porodica zbog dešavanja na Kosovu 1992. godine prebegla u Veliku Britaniju.
Foto: Getty/JC Olivera / Stringer
Ona je tada ispričala da je po majci Anesi bosanka, a da je otac Dukagjin Lipa sin istoričara Seita Lipe, direktora Instituta za istoriju na Kosovu. Ispričala je da je po dolasku u London njeni roditelji radili kao konobari po raznim kafićima i barovima i da su u želji da pruže svetliju budućnost svojoj ćerki Dui Lipi, njenom bratu i sestri, otac uveče pohađao poslovne kurseve, a majka se prekvalifikovala za poslove u turizmu i putovanjima.

"Dok sam ja išla u školu, i oni su ponovo išli u školu", pričala je Lipa, čiji je otac diplomirao kad je ona napunila 11 godina, prenosi Blic. Ocu je tada ponuđen posao u Prištini, pa se porodica seli nazad na Kosovo.

"Iako sam govorila jezik, nisam znala ni da čitam ni da pišem albanski", ispričala je. Život na Kosovu, priča Lipa, pomogao joj je da shvati da nije samo devojčica iz Londona, kao što je uvek mislila, već je upoznala i svoje albanske korene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

244 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: