Nije bila trobojka: Ovako je izgledala najstarija srpska zastava

Za dinastiju Nemanjić vezuju se počeci stvaranja srpske države u mnogim sferama. Zato i ne čudi da je i najstariji zabeleženi pomen zastave Srbije u vezi sa ovom srednjovekovnom porodicom.

Život

Izvor: Istorijski zabavnik

Ponedeljak, 20.07.2020.

12:29

Default images

Car Dušan, Manastir Lesnovo, XIV vek, Makedonija.jpg
Аутор: Непознат - From this page, this image.image., Јавно власништво, Веза

Naime, sin kralja Vladislava, župan Desa, 1281. godine poslao je delegate iz Kotora u Dubrovnik da vrate stvari iz očeve blagajne koja se tamo nalazila, a u spisak je uključena, između ostalih stvari, i "zastava crvene i plave boje" ("vexillum unum de zendato rubeo et blavo" – "zastava od platna crvenog i plavog").

Pošto je kralj Vladislav vladao od 1233. do 1243. a umro posle 1264. može se zaključiti da je zastava ovog izgleda starija od ovog opisa.

Danas je nepoznato kako su ove boje bile raspoređene. Zastava koja se viđa u obeležavanju srednjovekovnih događaja u Srbiji je horizontalna dvobojka.

Flag of Serbia (1281).svg
Аутор: Nikola Smolenski - Сопствено дело, CC BY-SA 3.0, Веза

Najstariji poznati crtež neke zastave Srbije je na mapi iz 1339. godine koju je napravio Anđelino Dulcert. Zastava je predstavljala carstvo Cara Dušana i bila crveni dvoglavi orao na žutom, prenosi Istorijski zabavnik.

Tek je Sretenjski ustav iz 1835. opisao srpsku zastavu kao trobojku i to u redosledu boja – otvoreno crvena, bela i čelikasto-ugasita.

Flag of the Serbian Empire, reconstruction.svg
Аутор: B1mbo - User created, Јавно власништво, Веза

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: