Crkva brvnara u Pranjanima bila jedna od retkih srpskih bogomolja u 19. veku

Crkva brvnara u Pranjinima podignuta daleke 1827. godine, u 19. veku bila je jedno od retkih mesta gde se Bogu molio narod sa suvoborskih visova. Međutim, zub vremena na ovoj građevini ostavio je svoj trag, pa je crkva brvnara šezdesetih godina 20. veka bila gotovo u potpunosti devastirana i sklona padu, pa su izvedeni opsežni konzervatorsko-restauratorski radovi.

Život

Izvor: RINA

Sreda, 15.07.2020.

13:05

Crkva brvnara u Pranjanima bila jedna od retkih srpskih bogomolja u 19. veku
Foto: RINA

Ministarstvo kulture u informisanja, kao i opština Gornji Milanovac uložili su 5,7 miliona dinara u njenu sanaciju.

"Najveći deo sredstava je, naravno, odvojila Republika Srbija i prema konkursu Zavod za zaštitu spomenika kulture je dobio preko 5 miliona dinara od Republike za realizaciju ovih radova. Opština Gornji Milanovac je takođe pomogla sa određenom svotom novca, koja nije velika, ali nam je važno da se uključimo u svaki projekat. Projektom je izvršena sanacija krova, odnosno, zamena dotrajalog krovnog pokrivača novim, izrađenim tradicionalnim metodama cepanja hrastove građe i sprovođenjem hidrofobne zaštite kuvanjem šindre u mešavini katrana i lanenog ulja", rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Očuvanje ovog kompleksa od velikog je značaja kako za čitav ovaj kraj tako i za celu Srbiju, jer su važan deo istorije čitavog srpskog naroda. U ovom kraju, pored Crkve brvnare ima nekoliko objekata koji su kao spomenici kulture pod posebnom zaštitom zaštitom države.
Foto: RINA
"U narednom periodu imati jedan veliki projekat ovde u Pranjanima koji će takođe biti pod okriljem Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a to je Galovića polje, koje je sad u predfazi, gde ćemo graditi jednu pistu, da pokušamo da pokažemo kako je to nekad izgledalo, kada su spašavani američki piloti, a biće izgrađen i jedan memorijalni centar. Sve će to opet ostati nama da na ponos čuvamo, da čuvamo našu tradiciju i uspomenu na ljude koji su sve to radili", izjavio je Kovačević.

U 2019. godini je, na inicijativu lokalne zajednice, izvršeno i preseljenje Gavrovića čardaka, takođe nepokretnog kulturnog dobra od velikog značaja za Republiku Srbiju, u crkvenu portu, čime je kompleks još više dobio na značaju.

"Danas smo u velikoj radosti, jer smo i u ovim vremenima koja su ovakva kakva su, za sve nas koji živimo u ovoj zemlji, uspeli da uradimo veliku stvar i da pokažemo da smo generacija koja može da sačuva ono što im je dato od predaka na čuvanje. Velika mi je radost što ćemo i onima posle nas imati šta da ostavimo na čuvanje. U hramu se služi redovno na Preobraženje, a imamo u planu da počnemo subotom da služimo i liturgije za upokojene, pošto su nekad u ovoj crkvi obavljana opela", rekao je Jerej Vojislav Risimović, paroh Pranjanski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: