- Vesti -

"Beograd naše mladosti": Grad kakav ne poznajete, ili kakvog se ne sećate VIDEO

Jovan Đorđević, po struci školovani muzičar i pedagog, pasionirani je fotograf i šetajući ulicama glavnog grada ukrao je od zaborava ljude, ulice, zgrade, atmosferu šezdesetih godina prošlog veka. Tako je nastala foto-monografija "Beograd naše mladosti".

Izvor: B92
Podeli
Foto: printscreen/Prva TV
Foto: printscreen/Prva TV

"Priređivanje ove foto-monografije je bila prava avantura, s obzirom na to da je rađena u trouglu Sijetl-Vankuver-Beograd", rekao je u Jutru TV Prva Dragoljub Gajić, jedan od koautora knjige.

"Zadatak je bio prilično težak, zbog obilja materijala. Međutim, u samom startu smo došli do zaključka da želimo da napravimo prikaz Beograda 1960-ih, 1970-ih i delom 1980-ih godina", dodaje.

Kako je objasnio, cilj je bio da se u knjizi ne nađu samo Terazije, Kalemegdan, Ušće i slično, već su krenuli predelima kojima je i autor šetao.

"Čitaoci, tako, mogu da prošetaju ulicama na Čukarici koje su zavejane snegom. Meni je posebno zanimljivo to poglavlje o zajedničkim dvorištima, gde se vidi da užurbanost života 21. veka čini da intimnost među komšijama se gubi u prostoru i vremenu", kaže Gajić, te dodaje:

"Jedno poglavlje koje se zove '011' je posvećeno upravo damama u telefonskim govornicama. Znalo se kako se obavljalo kada treba ugovoriti neki susret, a sada 24 sata nemamo mira od telefona i poziva".

Pogledajte više o tome u video-prilogu:

strana 1 od 129 idi na stranu