- Vesti -

Aja Sofija ponovo postaje džamija: Poništena istorijska odluka

Turski državni savet poništio je odluku Kemala Ataturka iz 1934. godine po kojoj je čuveno zdanje Aja Sofija pretvoreno u muzej.

Izvor: B92
Podeli
Foto: B92/A.K.
Foto: B92/A.K.

Ovo zdanje u Istanbulu će sada ponovo biti džamija.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je prošle godine predložio da nekada pravoslavnoj crkvi bude vraćen status džamije.

U značajnoj odluci, turski Visoki sud presudio je da je pretvaranje Aja Sofije u muzej 1934. godine nezakonito, što je otvorilo put da se najposećeniji spomenik u zemlji vrati u islamsko mesto bogosluženja.

Potez za koji se pretpostavlja da će uznemiriti hrišćane širom sveta, nije donet zbog stvaranja više prostora za molitvu jer Istanbul ima više od 3.000 džamija.

Umesto toga, odluka odražava širu društvenu borbu unutar Turske između sekularizma i verskog konzervativizma predsednika Erdogana, navodi “Skaj Njuz”.

Foto: B92/A.K.
Foto: B92/A.K.

Zdanje je bilo predmet spora između hrišćanstva i muslimanske vere vekovima.

Uobičajena gomila turista bila je odsutna kada je objava stigla, ali većinski turski mediji okupili su se ispred Aja Sofije.

Turski zvaničnici rekli su da otvaranje Aja Sofije za molitvu neće sprečiti turiste da posete lokaciju i uveravali su medije da će hrišćanske ikone u zdanju biti sačuvane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu