Predsednik stranke se izvinio: Uporedili nošenje maski sa genocidom nad Jevrejima

Predsednik Republikanske stranke u istočnom Kanzasu, vlasnik jednog nedeljnika, izvinio se zbog karikature koju je nameravao da objavi, a na kojem je odredba o obaveznom nošenju zaštitnih maski na javnim mestima u ovoj državi izjednačena sa genocidom koji su nacisti sproveli nad Jevrejima.

Život

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 06.07.2020.

09:39

Predsednik stranke se izvinio: Uporedili nošenje maski sa genocidom nad Jevrejima
Foto: GettyImages/Octavio Jones

Dejn Hiks, vlasnik lista Anderson kaunti rivju i predsednik Republikanske stranke u okrugu Anderson u istočnom Kanzasu, u fejsbuk postu je objavio da će ukloniti karikaturu nakon "nekih iskrenih i poučnih razgovora sa jevrejskim liderima u Sjedinjenim Američkim Državama i inostranstvu".

Karikatura, koja je objavljena u petak i koja je sutra trebalo da se nađe u listu, izazvala je brojne kritike i privukla međunarodnu pažnju, kao i post na blogu koji je Hiks objavio u svoju odbranu.

Predsednik Republikanske stranke na nivou države ocenio je karikaturu kao "neprikladnu", dok je demokratska guvernerka Kanzasa Laura Keli, koju je karikaturu zajedno sa mnogima opisala kao antisemitsku, pozvala da ona bude uklonjena.

Dejn Hiks je u saopštenju naveo da priznaje da karikatura jako bolna za pripadnike kulture koji su tokom istorije pretpreli puno patnje i da on nikada nije imao nameru da ih povredi, preneo je Asošijeted pres.

Na karikaturi guvernerka Kanzasa nosi masku sa Davidovom zvezdom, pored izmenjene fotografije na kojoj su prikazani ljudi kako se ukrcavaju u vagone, dok je u naslovu navedeno kako Keli poziva građane da stave masku i zakorače u vagon.

Keli nije odmah odgovorila na Hiksovo izvinjenje, a iz njene kancelarije je saopšteno da bi ona mogla da komentar povodom ovog događaja na konferenciji za novinare koja će se održati danas.

Guvernerka Kanzasa je naredila obavezno nošenje maski na javnim mestima nakon što je broj zaraženih korona virusom u ovoj državi skočio na skoro 16.000 u petak, kada je u Kanzasu okončan najviši porast broja obolelih od početka pandemije zabeležen u prethodne dve nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: