Vesti -

Da li je ovo najčudnije ime nekog mesta? Nalazi se u Hrvatskoj, a sigurno niste čuli za njega

Na listi neobičnih imena sela i gradova, mnogo kandidata za prvo mesto bismo mogli da nabrojimo. Međutim, evo jednog primera za koji možda niste čuli.

Izvor: Istorijski zabavnik
Podeli
Foto: Depositphotos/jovannig
Foto: Depositphotos/jovannig

Špičkovina je naseljeno mesto u sastavu grada Zaboka u Krapinsko-zagorskoj županiji, u Hrvatskoj. Do teritorijalne reorganizacije u Hrvatskoj nalazila se u sastavu stare opštine Zabok.

Prema popisu iz 2011. u ovo mesto je dom za 764 ljudi koji, ili imaju jako dobar smisao za humor, ili su već čuli sve šale na račun svog zavičaja, pa sada žive po principu "zovi me i loncem samo nemoj da me razbiješ".

O poreklu imena ovog neobičnog mesta u Hrvatskoj nema mnogo podataka, ali zato ima legendi i priča zbog kojih je do pravih podataka nekada teško doći.

Na prvu loptu bi se reklo da je Špičkovini kumovao neki vrh - špic. U knjigama se može naći da je selo dobilo ime po grofu Špičku čiji su ovo nekada bili posedi.

Legenda o Špičkovini mnogo je koloritnija i kaže sledeće: U davna vremena, kada se donji veš još uvek nije smatrao potrebnim, jedna plemkinja je posetila ovo mesto.

Rešila je da sedne na livadu, a kako je bilo pretoplo zadigla je i suknju. Tako je ona tu odmarala, a svojim intimnim delovima je tepala "Lepi moj špiček", prenosi Istorijski zabavnik.

Ova priča nema nikakvog temelja, pa bi je trebalo posmatrati kao samo još jedno narodno predanje koje se možda desilo, a možda i ne.

Kako bilo, ime mesta je ostalo, a da njegovi žitelji i te kako drže do sebe govori i jedna mnogo novija priča.

Pre nekoliko godina, građani Špičkovine tražili su tadašnjem premijeru Hrvatsku Zoranu Milanoviću da im se izvini jer je u negativnom kontekstu spomenuo njihovo selo aludirajući na "zadnju prip****nu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 126 idi na stranu