- Vesti -

"Interna komšijska svađa": Oglasila se za B92.net doktorka koja je vređala tamnoputu studentkinju

Doktorka čiji je snimak u kojem se vidi kako vređa na rasnoj osnovi devojku iz Irske u liftu obratila se našoj redakciji s molbom da objavimo njen odgovor.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos/Vadymvdrobot
Foto: depositphotos/Vadymvdrobot

Pročitajte još:

"Vratila se, besno zvonila na vrata, nisam jela, spavala": Oglasila se rasistički izvređana devojka

Rasističke uvrede novosadske doktorke studentkinji na razmeni: "Ti si crna krava" VIDEO

Pitali smo nadležne šta će učiniti povodom rasističkog napada u Novom Sadu

Doktorka, čiji identitet B92.net juče nije otkrio, a koja je zaposlena u Kliničkom centru Vojvodine (KCV), izvređala jednu tamnoputu studentkinju iz Irske na novosadskom Medicinskom fakultetu, najoštrije je osudio taj rasistički ispad.

Portal B92.net juče je prvi objavio snimak i priču o ovom incidentu, a sada se doktorka obratila redakciji sa zahtevom da objavimo njeno izvinjenje zbog "neprijatne situacije" i istakla da je incident predstavljao "internu komšijsku svađu".

Inače, ovaj verbalni napad dogodio u ponedeljak u liftu zgrade u Novom Sadu gde je doktorka zatekla tamnoputu devojku i rekla joj da napusti lift zbog korone. Nakon što joj je devojka rekla da se već vozila liftom sa drugim ljudima i da ne razume zašto mora da iz njega izađe, doktorka joj je na engleskom rekla: “You go out because corona is now. You go out! F**k you!” (Izađi napolje, korona je. Izađi! Je**i se)".

Potom je u lift ušla još jedna osoba, a izvređana devojka je doktorku upitala zašto sa njom nema problem. Doktorka joj je tada rekla: "With you I have a problem because you are a black krava." (Sa tobom imam problem jer si crna krava).

"Povodom snimka nemilog događaja, a koji se desio van prostorija Kliničkog centra Vojvodine, ali u kom je jedan od aktera lekarka zaposlena u ovoj zdravstvenoj ustanovi, Klinički centar Vojvodine ovom prilikom ovakvo njeno ponašanje i način komunikacije ocenjuje kao neprihvatljivo i najoštrije ga osuđuje", saopšteno je iz KCV.

Kako navode dalje, Klinički centar Vojvodine, kao poslodavac ove lekarke, a u okviru svojih ovlašćenja će o navedenom slučaju obavestiti nadležnu lekarsku komoru radi ispitivanja etičnosti postupanja ove lekarke, odnosno njene dostojnosti za obavljanje lekarske profesije, naveli su.

"Interna komšijska svađa, izvinjavam se zbog neprijatne situacije"

Novosadska doktorka navela je u pisanoj izjavi dostavljenoj našoj redakciji da je snimak nezakonito napravljen u zgradi u kojoj ona i studentkinja iz Irske žive, i da je u medijima interpretiran na pogrešan način.

Prenosimo u celosti njeno saopštenje:

"Dana 29.06.2020. godine dogodio se nemili događaj u liftu, u Novom Sadu, u zgradi u kojoj živimo svi mi, učesnici predmetnog događaja. Navedeni događaj izazvao je brojne reakcije u društvu, medijima i interpretiran je na pogrešan način.

Naime, kritični događaj je mene stavio u kontekst osobe koja mrzi ljude druge nacije ili boje kože, što nije tačno. Na nezakonito napravljenom snimku zabeležen je samo deo našeg celokupnog konflikta, i to onaj deo u kom sam ja u afektu izrekla neprimerene reči. Prethodne uvrede na moj račun od strane komšinice se nisu čule, jer nisu snimljene. Radilo se o internoj svađi dve osobe, a tom prilikom je i meni upućeno par uvreda koje su mi teško pale. Moguće je da sam tako izazvana izgovorila i neke neprimerene reči, bez razmišljanja.

Pre svega, istakla bih da ja ne mrzim bilo koga, ali sam predmetnom prilikom odreagovala u afektu, a sve izazvana prethodnim reakcijama svoje komšinice sa kojom sam se našla u liftu. Namera mi nije bila da uvredim bilo koga, naprosto sam bila izazvana njenim nepristojnim ponašanjem.

S obzirom na to da je nezakonito napravljen snimak završio i na društvenim mrežama i u drugim medijima i izazvao brojne reakcije i komentare, dovodeći time moju profesiju u centar pažnje događaja koji se tiče isključivo komšijskog nesporazuma i konflikta, ukazala bih da ja lično lekarsku pomoć nikad nisam, niti bih odbila bilo kojoj osobi, bez obzira na boju kože.

Navedeno dokazuje činjenica da sam nebrojeno puta u toku svoje lekarske karijere pomogla i izlečila ljude druge vere, nacije i boje kože. U svojoj dugogodišnjoj lekarskoj karijeri i u odnosu s pacijentima, uvek sam se ponašala u skladu sa lekarskom etikom i kodeksom, a svoj posao lekara ću i dalje obavljati revnosno, posvećeno, odgovorno, kao što sam i do sad činila.

Ovim putem bih se izvinila svojoj komšinici zbog neprijatne situacije u kojoj smo se zajedno našle, usled nesmotrenih reakcija. Žao mi je što se predmetni događaj desio i nadam se da do ovakvih situacija više neće doći. Posebno mi je žao što je izvlačenjem iz konteksta, i objavljivanjem samo dela neprijatne situacije, koji je snimljen, u loš kontekst stavljen i moj grad Novi Sad u kom sam rođena i u kom sam odrasla i za koji smatram da je poseban, upravo zbog svoje različitosti, višenacionalnosti i tolerancije."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu