Pitali smo nadležne šta će učiniti povodom rasističkog napada u Novom Sadu

Nakon što je B92.net objavio vest o snimku rasističkog napada na studentkinju na razmeni od strane lekarke M.Š., pitali smo nadležne da li će i na koji način odreagovati na ovaj incident.

Život

Izvor: Sanja Dojkiæ

Sreda, 01.07.2020.

16:42

Pitali smo nadležne šta će učiniti povodom rasističkog napada u Novom Sadu
Foto: Getty Images, Chip Somodevilla / Staff

Prvo smo pitali Medicinski fakultet u Novom Sadu za komentar, jer je napadnuta studentkinja navela da misli da je dotična zaposlena na fakultetu.

Informacija koju smo dobili iz drugih izvora jeste da je dotična M.Š. na doktorskim studijama na tom fakultetu, te smo pitali upravu još jutros koji su njihovi dalji koraci.

Sa fakulteta su nam odgovorili da se na Medicinskom fakultetu sprovodi prijemni ispit za upis na I godinu Integrisanih akademskih studija medicine, stomatologije i farmacije te osim komisije i dežurnih iz reda nenastavnog kadra nema odgovornog lica kako bi nam odgovorili na data pitanja.

Dodali su da će dekan fakulteta, prof. dr Snežana Brkić, sutra biti na raspolaganju za sva pitanja na aktuelni događaj.

Medicinski fakultet je potom poslao saopštenje za medije u kom se prvenstveno ograđuju od pomenutog incidenta.

"Nakon obraćanja javnosti putem društvenih mreža studentkinje Š.O., Medicinski fakultet u Novom Sadu saopštava da lekarka M.Š., koja je imala verbalni kontakt sa studentkinjom, nije zaposlena na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, niti se taj incident desio u ovoj ustanovi", piše u saopštenju ovog fakulteta, u kom se navodi još: "Medicinski fakultet želi da obavesti javnost da na ovom fakultetu trenutno studira oko 500 studenata iz više od 30 zemalja iz celog sveta i da je nedopustivo da lični konflikt dve osobe, na bilo koji način, ruši ugled te institucije koja je decenijama cenjena u svetu i ima internacionalni ugled".
Foto: GettyImages, Chip Somodevilla / Staff
Kako se kasnije ispostavilo, M.Š. radi kao lekarka na Kliničkom centru Vojvodina, te smo i njih pitali za komentar.

"Povodom snimka nemilog događaja objavljenog u sredstvima javnog informisanja, a koji se desio van prostorija Kliničkog centra Vojvodine, ali u kom je jedan od aktera lekarka zaposlena u ovoj zdravstvenoj ustanovi, Klinički centar Vojvodine ovom prilikom ovakvo njeno ponašanje i način komunikacije ocenjuje kao neprihvatljivo i najoštrije ga osuđuje", navode u saopštenju koje su nam dostavili.

Klinički centar Vojvodine, kao poslodavac ove lekarke, kako su naveli, u okviru svojih ovlašćenja će o navedenom slučaju obavestiti nadležnu lekarsku komoru "radi ispitivanja etičnosti postupanja ove lekarke, odnosno njene dostojnosti za obavljane lekarske profesije".

Poslali smo ista pitanja i Lekarskoj komori Srbije, koji su nam kratko odgovorili kojoj osobi iz Komore tačno treba da se obratimo, međutim odgovor nije stigao.

Kontaktirali smo i Zaštitnika građana i upitali da li su upoznati sa incidentom ali i koja prava uživaju studenti na razmeni kao i koja je procedura koju mogu da preduzmu strani državljani ukoliko im se desi napad na rasnoj osnovi. Odgovore na ta pitanja očekujemo uskoro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: