Porodica i prijatelji oprostili se od Igora Vuka Torbice:"Najdivniji moj, putuj u svetlost i spokoj"

Mladi reditelj Igor Vuk Torbica (33), koji je pre nekoliko dana tragično preminuo, ispraćen je u krugu najbliže porodice.

Život

Izvor: B92

Utorak, 23.06.2020.

15:46

Default images

"Najdivniji moj, putuj u svetlost i u spokoj. Volim te, snažno, kao i uvek, biću sve čemu si me naučio, obecavam. Šta god da ovaj život još nanese na svojim čudnim valovima, tvoja sam, zauvek. Hanka", napisala je Hana Selimović, devojka Igora Vuka Torbice, oprostivši se od njega na Fejsbuku.

"Hana, trajete... Tako će i biti", Puno zagrljaja divnoj Hani i večnoj ljubavi", samo su neki od komentara podrške mladoj glumici.

Porodica i prijatelji reditelja Igora Vuka Torbice saopštili su 17. juna da poznati reditelj preminuo dan ranije u Rovinju. Više detalja nisu izneli ni tada ni o poslednjem ispraćaju, navodeći samo da će sve biti obavljeno u najužem krugu.

"Napustio nas je u 33. godini Igor Vuk Torbica, pozorišni reditelj. Rođen u Drvaru, odrastao u Rovinju, školovao se i živeo i radio u Beogradu, kao i u mnogim najznačajnijim pozorištima širom regiona. U gradu koji je voleo i odabrao, napravio je neke od svojih najboljih predstava, kao i u Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Rijeci, Somboru, Bitolju", navodi se u saopštenju porodice i prijatelja reditelja. Ni njegova sestra nije želela da govori o detaljima, prenose mediji.

"Posljednji ispraćaj Igora biti će u utorak, 23.6.2020 u 12 sati, na gradskom groblju u Rovinju. Hvala svima. Una", navela je ranije sestra preminulog reditelja Una Torbica.

Igor Vuk Torbica, jedan od najboljih mladih pozorišnih reditelja u regionu, tragično je preminuo prošle nedelje u Rovinju, ostavljajući iza sebe dva oproštajna pisma, jedno Hani Selimović, a drugo njegovoj nekadašnjoj profesorki Alisi Stojanović.

Iz Zagrebačkog kazališta mladih u petak je saopšteno da će komemoracija tragično preminulom mladom reditelju biti održana u tom teatru 7. jula, dok će ispraćaj biti organizovan u najužem krugu porodice.

"Posljednji ispraćaj preminulog redatelja Igora Vuka Torbice organizovan je u najužem krugu porodice zbog novih epidemioloških mera. Zagrebačko kazalište mladih oprostiće se od dragog kolege i prijatelja Igora na komemoraciji u ZKM-u, 7. jula 2020. O satnici održavanja komemoracije pravovremeno ćemo izvestiti javnost i prijatelje kazališta", saopšteno je na zvaničnoj internet stranici ovog pozorišta.
Igor Vuk Torbica je rođen u Drvaru 1987. godine.
Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, 2013. godine, u Beogradu, u klasi profesorke Alise Stojanović. Kao najbolji student pozorišne režije u generaciji, dobitnik je nagrade "Hugo Klajn".

Na trećoj godini studija, njegova ispitna predstava "Pokojnik" dobila je glavnu nagradu festivala "Studio fest" i biva uvrštena u redovni repertoar Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Režirao je "Carstvo mraka" Lava Tolstoja (Narodno pozorište u Beogradu), "Razbijeni vrč" Hajnriha fon Klajsta (Jugoslovensko dramsko pozorište), Molijereovog "Don Žuana" (Narodno pozorište "Toša Jovanović" iz Zrenjanina), "Hinkemana" Ernsta Tolera (Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb), "Priče iz Bečke šume" Edena fon Horvata (Gradsko dramsko kazalište "Gavela").

Na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu Bez prevoda u Užicu 2016. godine, Torbica dobija nagradu "Ardalion" za najbolju režiju za "Hinkemana", koja je ujedno proglašena i za najbolju predstavu festivala.

Za postavku istog komada nagrađen je i na 31. festivalu Gaveline večeri.

"Hinkeman" je ovenčan i Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u celini na 24. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci dobija čak četiri priznanja žirija.

Mnogi su i dalje u šoku zbog vesti da je mladi reditelj preminuo i na društvenim mrežama se opraštaju od Igora Vuka Torbice.

Novinarka Luna Lu napisala je na Instagramu da je u šoku i da je ovo "frapantan gubitak".

"Kada prođe paraliza od napada panike i gubitka vazduha u pleksusu od neverice zakucaće Bes na vrata, često patetičan jer je iz nemoći. Pre toga - čitanje strašne vesti iznova - u nadi da je u pitanju greška. A onda, tu je spremna spoznaja da je Čistilište postalo Pakao. Dok smo spavali, preko noći - čini se. A ustvari samo širom zatvorenih očiju provodimo dane - oguglali. Otupeli. Obamrli. Počivaj u miru. Talentirani neobični lepi čoveče. Razumem te, ako je to uopšte sada važno.
Znaj", napisala je ona.

Milan Antonijević, aktivista za ljudska prava, oprostio se od Torbice na Tviteru rečima:

"Bol i neverica, pratili smo tvoj rad, svaku novu predstavu i iskren javni nastup. Mnogo toga je bilo pred tobom. Život i ljudske sudbine je teško shvatiti. Reditelj Igor Vuk Torbica tragično preminuo u Rovinju".

Povodom smrti mladg reditelja oglasio se i poznati srpski glumac:

"Samoubistvo najtalentovanijeg pozorišnog reditelja u nas, Igora Vuka Torbice, poslednja je u nizu loših šala svemira. U šoku sam", napisao je Sergej Trifunović na Tviteru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: