Drug Ajs Kjub: Reper podelio fotografiju jugoslovenske partizanke FOTO

Sa skorašnjim ubistvom Džordža Flojda potegle su se teme viševekovnog rasizma koji trpe Afroamerikanci u Sjedinjenim Američkim Državama, i preispitivanje tekovina čovečanstva ali i naporima da se, čini se, obriše tradicija tlačenja i prekroji istorija.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 11.06.2020.

13:41

Drug Ajs Kjub: Reper podelio fotografiju jugoslovenske partizanke FOTO
Foto: Getty Images, Phillip Faraone / Stringer

Film "Prohujalo sa vihorom" uklonjen je sa servisa HBO maks, jer, iako to nije njegova centralna tema, prikazuje bolnu istoriju crnačkog ropstva koja je, ponosila se Amerika time ili ne, ipak deo njene istorije i ukazuje na svojevrstan kontinuitet načina ophođenja prema Afroamerikancima.

Film koji je proizvod svog vremena i prikazuje etničke i rasne predrasude koje su bile uobičajene (ili i dalje jesu?) u američkom društvu neće biti dostupan da poduči buduće generacije o greškama čovečanstva nad onima koji su smatrani manje vrednima.

Filmovi i knjige, ili pak umetnost kao takva, vazda su bili, s namerom ili bez nje, svojevrsna svedočanstva epoha u kojima su nastajala, ispunjeni značenjima i vrednostima koji komuniciraju vekovima nakon njihovog nastanka.

Koautorka "Prijatelja" je, navodno, mnogo povređena zato što njena glumačka ekipa nije imala više pripadnika manjina, i kako je "trebalo da zna bolje tada".

Ovo potvrđuje i fotografija koju je Instagram nalog ove serije postavio, prikazujući šest afroameričkih “prijatelja” na poznatom kauču iz hit-komedije.

Koliko ta fotografija menja činjenicu da je većinski belačka ekipa tokom deset godina emitovanja i snimanja ove serije sagradila svoje karijere i koliko je zaradila, a koliko ima sa simboličkim pružanjem podrške, koja je upravo samo to - simbolička?
Iako su ovi argumenti nategnuti i otvoreni su za interpretaciju, neki bi rekli i da je (revidirana) odluka da se Desanka Maksimović ukloni iz programa za srednje škole rezultat brisanja muka srpskog naroda pod okupatorskom pesnicom nacističke Nemačke jer u novim okolnostima moramo da sklapamo savezništva sa onima koji nam kroz istoriju, u najmanju ruku, nisu bili naklonjeni.

Kao što i Srbija, uostalom, navodno pokušava da izbriše, prekroji, koriguje svoju jugoslovensku, komunističku prošlost, jer se ona više "ne uklapa" u ono kako želimo da se predstavimo svetu.

Ajs Kjub, jedan od najznačajnijih repera od osamdesetih do dan-danas, bio je član američke hip-hop grupe NWA, koja je u svojim pesmama opisivala rasizam koji Afroamerikanci trpe, posebno od policije.

Sa pesmom "F*ck tha police", ali i mnogim drugim hitovima koje je grupa izrodila, ukazivali su na značaj otpora prema tlačiteljima, a svojih stavova se drže i dan-danas.

Verovatno je zato ovaj reper objavio fotografiju vešanja Lepe Radić, jugoslovenske partizanke koja je sa 17 godina osuđena na smrt nakon što je pucala na nemačke trupe.

Ona je mogla da spase sebi život ukoliko bi otkrila identitete svojih saboraca, na šta je ona rekla "Moji drugovi će se sami otkriti kada dođu da osvete moju smrt".
Lepa Radić i dan-danas označava duh otpora i snage, prkosa nad onima koji se čine jačima, ona otelotvoruje svevremene vrednosti o kojima svet danas bruji usled ubistva Džordža Flojda.

Ovo je i snažan odgovor Trampu, koji je, u jeku protesta za Džordža Flojda širom Amerike, izjavio da će proglasiti antifašistički pokret terorističkom organizacijom.

Iako reper nije dodao opis na svojoj objavi, mnogo korisnika Tvitera komentarisalo je fotografiju Lepe pružajući dodatna objašnjenja o tome ko je bila ona, za šta sa borila, i pružajući uvid u mali deo istorije Jugoslavije i tradiciju otpora na koje moramo da budemo ponosni.

Zanimljivo je što su komentari dolazili sa svih strana sveta, a takođe je zanimljivo što je ovo prva belkinja koju je reper postavio na svom profilu koji poslednjih dana obiluje značajnim ličnostima iz afroameričke kulture.

"Ona je svakako među prvim antifašistkinjama na svetu", glasi jedan od komentara na njegovoj objavi.


S. Dojkić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: