"Eto mene, eto vas - rat Turcima!": Ovde je Miloš Veliki uzviknuo besmrtne reči FOTO

U prisoju planine Rudnik, na brdu iznad manastira Vraćevšnica u selu Gornja Crnuća i dan danas se nalazi kuća ispred koje je knez Miloš Obrenović okupljenim ustanicima uzviknuo čuvene reči "Eto mene, eto vas - rat Turcima".

Život

Izvor: RINA

Sreda, 03.06.2020.

12:10

Foto: RINA

Prema pojedinim istorijskim spisima, Miloš se u Crnuću vratio krajem marta 1815. Godine, pa se ovo selo može nazvati prvom, ali privremenom prestonicom Miloševe Srbije. Sada obična seoska kuća, nekada je bila vladarski dvor.

"Knez Miloš je decembra 1815. sazvao u toj kući u Gornjoj Crnući Narodnu skupštinu, koja ga je izabrala za vrhovnog kneza. Tu je usvojila prvi budžet i postavila članove Narodne kancelarije, pa se može reći da je kuća u Gornjoj Crnući nemi svedok početka Miloševe borbe sa Turcima i prvih godina njegove vladavine", izjavio je za RINU Aleksandar Marušić, direktor muzeja Rudničko - takovskog kraja.

"Od 1815. do 1819. godine tu se nalazila Glavna narodna blagajna, njom je rukovodio knez, a u njegovom odsustvu poreze je primala kneginja Ljubica", rekao je.
Foto: RINA
Kuća u Gornjoj Crnući tipična je dinarska brvnara, pokrivena šindrom, a donji deo urađen je od kamena u kom se nalazio podrum.

U gornjem delu smeštena je stanmbena zgrada koja ima jedno predsoblje sa ognjištem u sredini, koje je za to vreme bilo uobičajeno, jednu dnevnu sobu i manju odaju sa ormarom, u turskom stilu i ležajem na kome je spavala prva srpska kneginja.

Uslovi u kojima su Obrenovići tada živeli mogu se opisati kao skromni, jer je Miloš bio izuzetno štedljiv i vodilo se računa o svakom dinaru. Od pića služila se čaša rakije pre jela i satljik vina za vreme jela.Crna kava u malim fildzanima, služila se posle jela zajedno sa čibucima
Foto: RINA
"Nakon nekoliko godina života u Gornjoj Crnući, na Đurđevdan 1818. godine na Skupštini u Beogradu, kneževa porodica prešla je u Kragujevac, a o kući je vodio računa Milošev blizak prijatelj. Bilo je to oravo poljoprivredno imanje, gde su se uzgajale koze, prerađivalo mleko, i negovale košnice", ističe Marušić.
Foto: RINA
"Kuća u Crnući detaljno je snimljena 1939.godine. Iako oronula, bez doksata ,kuća je rasturena 1946. Na osnovu podataka iz 1939.kuća je obnovljena 1954. godine . Gornja Crnuća može se smatrati prvom, ali privremenom prestonicom Miloševe Srbije", dodao je.
Foto: RINA
Kuća u Gornjoj Crnući je obnovljena i u njoj se sada nalazi stalna muzejska postvka koja sećanje na taj ustanički period i dalje održava živim.

Proglašena je za spomenik kulture i pod zaštitom je države. Opština Gornji Milanovac u ovom selu uredila je putnu infrastrukturu, kako bi brojni posetioci iz Srbije ili inostranstva lakše stizali do ovog mesta koje čuva istoriju srpskog naroda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: