- Vesti -

Na dan atentata voljenog kneza Ilija Garašanin mu je rekao: "U Košutnjaku ima zverova"

Kneza Mihaila Obrenovića srpska istorija pamti po jačanju autonomije Beogradskog pašaluka u okviru Osmanskog carstva i kao vladara koji je pratio povlačenje preostalih osmanskih trupa iz Srbije. Poznato je njegovo zalaganje za nauku i prosvetu, kao i njegova beskrajna podrška Vuku Karadžiću.

Izvor: B92
Podeli

Ubistvo kneza Mihaila predstavlja veliki gubitak na putu ka konstituisanju stabilnog društva u Srbiji nakon Turaka i ostvarenju nacionalnih ciljeva.

Zaverenici - braća Đorđe i Kosta Radovanović, Lazar Marić i Stanoje Rogić ubili su kneza i njegovu sestru Anku, dok su Katarina Konstantinović i Svetozar Garašanin, Mihailov ađutant, ranjeni.

Nikada se nije saznalo da li iza atentata stoje politički razlozi, iako se spekuliše da su mnoge javne ličnosti bile uključene u atentat želeći da se dokopaju vlasti. Drugi izvori, pak, tvrde da su počinioci hteli da osvete svog brata koji je bio u zatvoru.

Knez Mihailo ubijen je nedaleko od Hajdučke česme na Košutnjaku, a priča se da je kobnog dana knez ponudio Iliji Garašaninu da se prošetaju tom stazom, što je Garašanin odbio, rekavši "U Košutnjaku ima zverova".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 134 idi na stranu