Čudna pojava na jezeru Ćelije: O čemu se radi i da li je opasno? VIDEO

Nesvakidašnja, ali prirodna pojava na jezeru Ćelije, sa kojeg se Kruševac snabdeba vodom za piće, izazvala je veliku pažnju na društvenim mrežama. O navodnom zagađenju na jezeru u vidu velike masne mrlje govorilo se više nego o gomili smeća pored jezera.

Život

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2020.

11:47

Čudna pojava na jezeru Ćelije: O čemu se radi i da li je opasno? VIDEO
Foto: printscreen, Prva TV

U Kruševačkoj fabrici vode kažu da je u pitanju prirodna pojava, odnosno saharska kiša.

"Taj vetar obično donese prašinu, međutim ovaj put je doneo i masu polena. To nije bilo vidljivo na čvrstim površinama, ali pošto je polen lakši od vode, bio je veoma uočljiv na površini jezera", kaže za Jutro Prve TV Slobodan Grašić, iz Fabrike vode Majdevo.

"Kako je duvao vetar, tako su struje nagomilavale taj polen u pojedinim delovima, i to se činilo kao jedna velika žuta masna mrlja", dodaje on.

Svakog dana se kontroliše voda koja dolazi do građana. Kako kaže Saša Antić iz JKP Vodovod Kruševac, stručnjaci su uzeli uzorke tog polena, analizirali i otkrili da nema nikakve opasnosti za proizvodnju vode i sam ekosisstem na jezeru Ćelije.

Međutim, jedan problem postoji. Plastična ambalaža i otpad svih vrsta i dalje su tu, bez obzira koliko se redovno čistilo. Potrebno je malo više brige kako bi jezero Ćelije bilo zelena oaza na kojoj bi ljudi mogli da dođu i da se odmore.

Pogledajte više o tome u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: