Jedina carska džamija u Srbiji: I danas je simbol Sjenice FOTO

Bošnjaci su na prostoru Sandžaka, kroz svoje vekovno postojanje, ostavili dubok trag na ovim prostorima. U samom centru Sjenice nalazi se jedina carska džamija u Srbiji, koju je 1870. godine podigla sultanija Valide, majka sultana Abdulaha.

Život

Izvor: RINA

Ponedeljak, 25.05.2020.

13:21

Jedina carska džamija u Srbiji: I danas je simbol Sjenice FOTO
Foto: RINA

Skoro dva veka kasnije, i dalje je jedan od najprepoznatljivijih simbola ove opštine na jugozapadu Srbije, a u narodu je sačuvana legenda o tome kako je nastala ova građevina krajem 19. veka.
Foto: RINA
"Karavan sultanije Valide bio je opljačkan, nakon dužeg vremena je pronađen, a svo bogatstvo koje je bilo u njemu, ona je uložila u izgradnju džamije", rekao je imam Hazar Dacić za RINU.
Foto: RINA
"Isticala se po svojoj veličini i lepoti. Izgarađena je od belog kamena i materijala sa ovog podneblja, a unutrašnjost je bila obojena svetloplavom bojom, koja je tada bila sultanovo obeležje", dodao je.

Ova džamija specifična je i jedinstvena u graditeljskom smislu. Ima sve odlike monumentalne arhitekture, kojom dominira poprilično velika kupola, prečnika od 15 metara.
Foto: RINA
Zbog te svoje impozantne veličine nije izgrađena od zidne konstrukcije, već je bila od drveta i prekrivena olovom.

"Tokom Prvog svetskog rata austrougraska vojska skinula je sa džamije olovo kako bi ga koristila u vojničke svrhe i pravljenje municije. Do 1988. godine bila je pokrivena sjeničkim crepom, a posle je na nju stavljen bakar", kaže Dacić.
Foto: RINA
Prošle godine u oktobru, završena je rekonstrukcija ove jedine carske džamije u Srbiji, zahvaljujući sredstvima koja su obezbeđena od strane turske agencije TIKA.

Objekat je obnovljen i stavljen u funkciju, na radost svih ovdašnjih vernika, ali i brojnih posetilaca koji sa pažnjom dolaze na ovo mesto kako bi se upoznali sa istorijom ovog podneblja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: