Bazeni u Beogradu se polako otvaraju: Obratite pažnju na ove mere za bezbedno kupanje

Iako se granice polako otvaraju, čak smo i među prvim državama čijim će turistima Grčka da dozvoli ulazak u zemlju, mnogi građani Srbije se suočavaju sa činjenicom da će letovanje provesti u svom gradu. Umesto odlaska na more, pretpostavka je da će se zbog aktuelne pandemije građani više kupati u bazenima.

Život

Izvor: B92

Subota, 23.05.2020.

11:15

Bazeni u Beogradu se polako otvaraju: Obratite pažnju na ove mere za bezbedno kupanje
Foto: Getty Images, Ryan Pierse / Staff

Otvaranje zatvorenih bazena za rekreativno plivanje građana na bazenima SRC "11 April" planirano je za danas, sa važećim cenovnikom za propusnice koji nisu menjali, dok bazeni "25. maj" i dalje čekaju odluku Vlade za otvaranje. Iz uprave bazena SRC "11 April" naveli su za naš portal da, prateći mere nadležnih institucija i stručnih službi, voda u bazenima je najmanje rizična zbog prisustva hlora, te je širenje virusa putem vode najmanje verovatno.

Iako je ova činjenica ohrabrujuća, Institut Batut je izdao mere za bazene i spa i wellness centre kako bi se sprečilo širenje koronavirusa.

Zaposleni i korisnici spa & wellness centara moraju biti bez simptoma koji ukazuju na COVID-19 (povišena temperatura, kašalj, kratkoća daha, otežano disanje, gubitak čula ukusa i mirisa).

Održavanje međusobne fizičke udaljenosti u svim prostorijama objekta, kao i u vodi bazena, od najmanje dva metra u svim pravcima. Broj osoba kojima je dozvoljen boravak u bazenu, u prostoru oko bazena i u spazoni izračunati tako da se omogući održavanje preporučene udaljenosti. Ne preporučuje se okupljanje i zadržavanje u većim grupama.
Foto: GettyImages, Kevin C. Cox / Staff
Preporučuje se nošenje maske tako da maska prekriva nos, usta i bradu, osim u prostoru oko bazena, u bazenima i u spa zoni jer se u vlažnoj sredini maska brzo ovlaži i nema zaštitnu ulogu. Zato je tokom boravka pored bazena, u bazenima i u spa zoni posebno važno održavati preporučenu fizičku udaljenost od najmanje dva metra u svim pravcima.

Rukavice se preporučuju zaposlenimau obavljanju poslova pri kojima su se i ranije koristile.

Pojačati higijenu ruku i ličnu higijenu: učestalo pranje ruku vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi uz završnu dezinfekciju, obavezno korišćenje toaleta pre korišćenja bazena, obavezno tuširanje pre ulaska i nakon izlaska iz bazena, obavezno korišćenje postavljenih dezobarijera pre ulaska u bazen, nošenje kape. Postaviti obaveštenje o obavezi pranja i dezinfekcije ruku, kao i uputstva za pravilno pranje ruku.
Foto: GettyImages, Cameron Spencer / Staff
Osigurati nadzor nad zdravstvenim stanjem zaposlenih, kojima će se svakodnevno bar dva puta dnevno meriti temperatura i proveravati da li imaju neki od simptoma COVID19, a posebno pre dolaska na posao. U slučaju pojave simptoma koji ukazuju na COVID-19 zaposleni treba da ne dolazi na posao i da se javi lekaru u nadležnom domu zdravlja.

"Poruka za sve posetioce bazena jeste da budu odgovorni pre svega prema sebi, pa onda i prema drugima. Obavezno da vode računa o socijalnoj distanci kako u bazenu tako i oko njega", navodi SRC "11 April" za naš portal.
Foto: GettyImages,Patrick Smith / Staff
Osam opšte sanitarno-higijenskih mera u objektu

1. Pre početka rada sprovesti pranje, čišćenje i dezinfekciju prostora, pribora i opreme, kao i provetravanje prostorija.

2. Obezbediti dovoljne količine lične zaštitne opreme, sredstava i pribora za čišćenje i dezinfekciju.

3. Na svim ulazima u objekat svakodnevno postavljati dezobarijere – sunđer ili krpu dobro natopljenu dezinfekcionim sredstvom, kao i dozere sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70% alkohola. Dezobarijere na ulazu u bazen i izlazu iz toaleta redovno održavati i dopunjavati svežim 0,2% rastvorom hlornog preparata.

4. Obezbediti pojačanu higijenu prostora i opreme, uz obavezno čišćenje i dezinfekciju prostora i opreme nakon svakog korišćenja, odnosno nakon svake grupe korisnika. Preporučuje se da se posetioci grupišu u vremenskim intervalima (broj osoba izračunati tako da se omogući održavanje preporučene udaljenosti). Između intervala poseta sprovesti dezinfekciju prostora i opreme i provetravanje. Posebnu pažnju posvetiti čišćenju i dezinfekciji svlačionica.
Foto: GettyImages, Sean Gallup / Staff
5. Redovno provetravati prostorije isključivo prirodnim putem (otvaranjem prozora), bez upotrebe veštačke ventilacije i klimatizacije centralizovanog zatvorenog tipa. U zatvorenom prostoru bazena i spa zone proveriti funkcionisanje opreme za ventilaciju i odvlaživanje vazduha i maksimalno povećati ulaz spoljašnjeg vazduha.

6. Toalete posebno redovno čistiti i dezinfikovati i opremiti toalet papirom, sapunom, papirnim ubrusima i dozerima za dezinfekciju ruku.

7. Preporuka je da kafeterije i slični prostori gde se služe voda, sokovi ili hrana, a koji se nalaze u sklopu spa zone ili u prostoru pored bazena, ne rade do daljnjeg.

8. Otpad odlagati u kese u kante za smeće sa pedalom za nožno otvaranje kako bi se izbeglo dodirivanje površine kante. Kese sa otpadom zavezati pre bacanja u kontejner i dalje tretirati u skladu sa procedurom za upravljanje, uz propisane mere zaštite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: