Milan je napravio muzej u kom čuva tradiciju: "Neki su mislili da ću se obogatiti"

U ataru sela Gornji Branetići jedna porodica i dalje pažljivo čuva srpsku tradiciju, u njihovom vajatu nalazi se pravo muzejsko blago.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 21.05.2020.

15:10

Milan je napravio muzej u kom čuva tradiciju:
Foto: RINA

Milan i Jelica Alempijević već godinama unazad skupljaju stare predmete koje su u svakodnevnom životu koristili naši preci, pa se u kolibi sada nalazi preko 250 eksponata koji su napravljeni pre jednog veka.

"Pojedini nas pitaju šta će nam sve te stare stvari i da nema potrebe da ih čuvamo. Za nas to nisu obični predmeti, već imaju dušu i čuvaju uspomene. Iz ljubavi prema selu i tradiciji rodila se ideja za ovaj naš neobičan hobi", kaže za Rinu Milan.
Foto: RINA
Ovaj gornjomilanovački domaćin starinske predmete skupljao je svuda. Po starim, napuštenim kućama, štalama ali i po potocima.
Foto: RINA
"Neki ljudi su mislili da ću se ja od toga obogatiti kad im kažem da mi treba za muzej i neće da mi daju. Ja posle nekoliko dana vidim da su to bacili i uzmem i tako je nastala cela ova kolekcija u vajatu", priča Milan.
Foto: RINA
"Tu je stari mlekar, mašine koji su naši preci koristili, gusle stare skoro 200 godina, ali i plugovi sa kojima sam ja lično orao sa dedom kad sam bio mali", dodaje.
Foto: RINA
Kaže da će ovaj neobičan muzej, koji se nalazi u živopisnom selu, ostaviti u nasleđe svojim unucima, za koje se nada da će umeti da cene sećanje na svoje pretke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: