Otkrivena presretnuta poruka nemačke komunikacije: "Zatvaramo zauvek - sve najbolje"

Poslednja zabeležena poruka koju je Britanija presrela iz nemačke vojne komunikacijske mreže na kraju Drugog svetskog rata otkrivena je prvi put.

Život

Izvor: B92

Petak, 08.05.2020.

15:29

Otkrivena presretnuta poruka nemačke komunikacije:
Ilustracija/Foto: Getty/Keystone / Stringer

To pokazuje da su dešifranti iz Blečli parka radili i poslednjih dana rata kako si sačuvali Britaniju od nacista.

Toni Komer, istoričar koji je bavi Sedištem vlade za komunikaciju, britanske obaveštajne službe koja je nasledila Blečli park, rekao je da poruka koja je objavljena povodom 75. godišnjice Dana pobede daje mali uvid u delovanje stvarnih ljude koji su stajali iza ratnih mašina, preneo je Skaj njuz.

Presretnuta poruka, koja je poslata 7. maja 1945. u 7.35 časova ujutru, glasi: "Britanske trupe su ušle u Kukshaven 6. maja u 14.00 časova - od danas će sav radio-saobraćaj prestati - želim vam sve najbolje. Poručnik Kinkel".

Iza toga je sledilo: "Zatvaramo zauvek - sve najbolje - zbogom".

Do kraja rata, mreža filijala se proširila na celu Evropu od zapadne Nemačke do obala Baltika i slali su izveštaje o razvoju nemačkog eksperimentalnog oružja.

"Dok se većina Velike Britanije pripremala da proslavi završetak rata, a poslednji od nemačkih vojnih komunikatora predao, osoblje Blečlija, kao i današnji radnici GĆQ nastavili su da rade kako bi se osigurala bezbednosti", rekao je Komer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: